Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Višković: Minimalac, porezi i doprinosi za sve one koji nisu radili

Izvor: RTRS

Privrednici kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili, istakao je premijer Republike Srpske Radovan Višković, nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske.

– Mjere nisu ničiji hir, želja, ničija volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, naglasio je Višković.

On je dodao da svaki od privrednih subjekata pojedinačno će podnositi prijavu, kako bi sagledali reprograme za 2020. godinu, a onda mogli da dobiju poresko uvjerenje, te pristup Garantnom fondu.

Višković je pojasnio da će kompletni doprinosi i minimalne plate za mjesec mart biti isplaćene, čak i u slučaju da zatvarnje potraje samo sedam dana.

Rekao je da će već u petak ići u realizaciju onog što su dogovorili na današnjem sastanku.

– Razumijemo probleme u kojima se sektor ugostiteljstva nalazi. Dogovorili smo da već u petak sjednemo sa ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili – istakao je Višković.

On je najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

– Kozmetički saloni i frizeri dali su primjedbu da oni nisu ta branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da prihvataju jednog po jednog klijenta, tako da će im vjerovatno poslije isteka ovih sedam dana mjera biti dozvoljen rad – istakao je Višković.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Filter 2019