Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Višečlanim porodicama obezbijediti odgovarajući status

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa predstavnicima opštinskih udruženja koja okupljaju višečlane porodice o rješavanju statusa ove kategorije stanovništva.

Konstatovano je da je pitanje statusa višečlanih porodica potrebno sistemski riješiti, te da bi ova udruženja trebalo proglasiti  udruženjima od posebnog značaja.

Predstavnici udruženja istakli su da višečlane porodice ne treba posmatrati kao socijalno ugroženu kategoriju stanovništva, nego kao pozitivan primjer koji treba stimulisati odgovarajućom podrškom svih nivoa vlasti. U udruženjima višečlanih porodica smatraju da njihovi članovi treba da imaju prednost pri zapošljavanju, subvenciju za plaćanje javnih i komunalnih usluga, ali i prioritet prilikom određivanja studentskih stipendija i drugih vidova podrške koju obezbjeđuju lokalne zajednice.

Gradonačelnik Ćosić rekao je da bi o ovim pitanjima trebalo da razgovara sa predstavnicima opštinskih vlasti, kako bi modeli podrške bili usklađeni na nivou grada, te podsjetio da je u prethodnom periodu  preduzeo značajne aktivnosti u oblasti  pronatalitetne politike u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je izrazio spremnost da se udruženjima višečlanih porodica obezbijedi status  od posebnog značaja i najavio aktivnosti na izradi socijalne karte građana Istočnog Sarajeva, koja bi pomogla da se ustanovi precizna evidencija o svim višečlanim porodicama, ali i socijalnom stanju stanovništva na području grada.

Filter 2019