Tue. Apr 13, 2021
ћирилица /latinica

Večeras humanitarna projekcija filma “Gde cveta limun žut”

Izvor: FILTER

“Mnogo je sudbonosnih datuma ostalo u sjećanju srpskoga naroda. Neki od njih su nam ostali na ponos i vječnu zahvalnost našim precima, dok su nam, nažalost, neki drugi trajno urezali bolno sjećanje na tragične i teške trenutke kojih je u srpskoj istoriji bilo zaista mnogo. Ipak, nevezano da li ti datumi u nama bude ponos ili tugu, svi oni predstavljaju temelj na kojem gradimo i njegujemo našu kulturu sjećanja. Zato je danas, u trenucima moralne i društvene erozije, u vremenu u kojem više nego ikad ponavljamo sebi da nema nade da se nešto promijeeni nabolje, bitno, da na jedan ozbiljan i odgovoran način shvatimo značaj obilježavanja bitnih datuma.”.

Ovako u pozivu za humanitarnu projekciju filma “Gde cveta limun žut” piše organizacija “Srbi za Srbe”, pozivajući građane Istočnog Sarajeva na projekciju.

Projekcija je zakazana za četvrtak, 18. marta, od 20:00 u Kulturnom centru Istočno Sarajevo.

Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” već skoro šesnaest godina promoviše aktivan način borbe za svjetliju i bolju budućnost našeg naroda, prije svega kroz pomoć najugroženijim višečlanim porodicama.

Ove godine su odlučili da nastave da daju svoj doprinos u njegovanju kulture sjećanja i time obilježe tri važne godišnjice:

– Dvadeset šest godina od NATO bombardovanja Republike Srpske
– Sedamnaest godina od Martovskog pogroma srpskog i nealbanskog stanovništa sa Kosova i Metohije
– Dvadeset dvije godine od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju

“Odlučili smo da godišnjice nastavimo da obilježavamo kroz humanitarnu akciju “Bioskop iz bloka” na kojoj će se ove godine prikazivati film – “Gde cveta limun žut”. Posebnu zahvalnost dugujemo producentskoj kući Košutnjak filma koja je ustupila film na besplatno korišćenje”, navode iz organizacije “Srbi za Srbe”.

“Gde cveta limun žut” srpski je dokumentarni film o jednoj od najvećih tragedija srpskog naroda – povlačenju na ostrvo Krf za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ovo povlačenje poznato je kao Albanska golgota.

Sva prikupljena sredstva biće iskorištena za pomoć ugroženim porodicama u Republici Srpskoj.

Filter 2019