Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Božović i Ćosić na prvom zvaničnom sastanku: Dijalog osnova rješavanja otvorenih pitanja

Izvor: FILTER/M.K.

U Istočnoj Ilidži je održan prvi zvanični sastanak načelnika ove opštine i novoizabranog gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Kapitalni projekti važni za Istočnu Ilidžu bili su centralna tema razgovora Božovića i Ćosića. Razgovarano je i zajedničkom usmjeravanju snaga na povećanje poreskih prihoda opština i grada.

Inicijative za rješavanje problema i bolja saradnja opština i grada su prioritet. Dijalog je, poručuju Božović i Ćosić, osnova rješavanja svih otvorenih pitanja.

S obzirom na to da su srednje škole nadležnost Grada Istočno Sarajevo, gradonačelnik može podržati završetak izgradnje zgrade Srednjoškolskog centra u Istočnoj Ilidži, naveo je načelnik ove opštine upitan o konkretnim projektima na kojima mogu sarađivati Opština i Grad.

„Poznato vam je da smo mi već otkupili zemljište i završili projektnu dokumentaciju. Taj projekat smo kandidovali ka Vladi RS. Ali, ono što je prioritet opštine i što smo stavili u fokus je razvoj poslovnih i industrijskih zona. Uskoro bi trebao biti završen tender za izgradnju mosta u Vojkovićima kroz koji otvaramo u prvoj fazi 20 hektara zemljišta koji su pogodni za dolazak novih privrednih subjekata“, rekao je Božović.

Ukoliko u gradskom budžetu bude suficita namijenjenog opštinama, ta sredstva ćemo usmjeravati upravo na razvoj infrastrukture u poslovnim zonama Radulovac i Muljište Krupac, naveo je načelnik Istočne Ilidže.

„Raduje me što Istočna Ilidža planira projekte koji se odnose na podršku privredi ali i to što se podržava obrazovanje. Naša zajednička briga je da na prostoru ove dvije opštine, u ovom dijelu grada imamo novu zgradu Srednjoškolskog centra koja će biti smještena u Istočnoj Ilidži“, dodao je Ćosić.

Razgovarano je i o mogućnosti izmjene Odluke o komunalnim naknadama Grada Istočno Sarajevo, ali i o stanju u oblasti sporta.

Ćosić je rekao da je tokom susreta predložio da se u Nacrtu prijedloga rebalansa budžeta grada Istočno Sarajevo pokuša na nekim stavkama uštediti kako bi se moglo izdvojiti više sredstava za sport.

“U tom dijelu smo naišli na podršku načelnika. Sigurno je da će ovaj model, koji podrazumijeva jedan ili dva masovna sporta, imati podršku od grada i da ćemo konačno neke klubove moći da identifikujemo kao gradske”, rekao je Ćosić.

Na sastanku je razgovarano i o turizmu, s osvrtom na namjeru Istočne Ilidže da formira svoju Turističku organizaciju. Podsjećamo da je odluka o formiranju skinuta sa dnevnog reda posljednje Skupštine opštine, zbog dodatnih konsultacija i usaglašavanja.

„U tom dijelu je pronađen zajednički jezik. Ono što gradonačelnik namjerava raditi po pitanju turizma je nešto što opština Istočna Ilidža podržva“, rekao je Božović.

Ćosić je podsjetio na presudu Ustavnog suda Republike Srpske u kojoj je navedeno da je nadležnost grada sa više opština, djelovanje u oblasti turizma i da su, po osnovu te odluke, statuti opština u kojima je definisan turizam kao nadležnost neustavni.

“Moramo se dogovoriti oko jedne turističke organizacije na nivou grada. Danas sam rekao načelniku da ću se zalagati da to zaista bude jedna turistička organizacija koja će imati šest filijala u šest gradskih opština”, dodao je Ćosić.

Gradonačelnik je naglasio da je to sinergija za koju se zalaže, te da će pitanje turističke organizacije biti prvi zajednički uspjeh ili neuspjeh – primjer koji će pokazati djelovanje između opština i grada.

Filter 2019