Mon. May 10, 2021
ћирилица /latinica

„Čitaj i upoznaj nove kulture“ u Istočnom Sarajevu

Autor: FILTER

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo organizovana je radionica „Čitaj, upoznaj nove kulture“. Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva dobili su priliku da se, čitajući djela savremene književnosti, upoznaju sa novim naslovima iz nekoliko zemalja.
U eri tehnološke revolucije mladi danas uglavnom čitaju ono što im se ponudi i sve manje istražuju književnost drugih naroda. A čitanje knjiga je prozor u svijet kakav se teško može zamijeniti. Upravo zbog toga osmišljena je jedna ovakva radionica koja će srednjoškolcima probuditi želju za usvajanjem znanja o drugim narodima i kulturama.

Miljana Macan, viši bibliotekar Matične biblioteke, rekla nam je da su učesnici radionice upoznati sa savremenom književnošću Norveške, Turske, Hrvatske i Rusije.
„Kada pročitaju odabrane naslove, na sljedećoj radionici razgovaramo o tome i svakako nam je cilj da oni nauče i svoja saznanja prenose drugima“, kaže Miljana Macan.

Jedna od učesnica radionice je Helena Ristović, učenica prvog razreda turističke škole. Nada se da će kroz nove knjige otvoriti put ka upoznavanju nekih drugih zemalja.
„U školi trenutno čitamo Ivu Andrića, Desanku Maksimović i takve pripovjetke i romane. Nadam da ću na radionici naučiti nešto novo jer zaista volim da čitam“, rekla nam je Helena.

Uz podršku „Pro-budućnost“ projekta obnovljen je fond Matične biblioteke u dijelu koji se odnosi na savremenu književnost pojedinih zemalja. U biblioteci su sada dostupna neka od posljednjih izdanja iz Hrvatske, Norveške, Turske i Rusije.
Kroz razgovor o drugim kulturama, učenicima je predstavljen i dokument „Platforma za mir“, čiji je cilj razumijevanje drugog i drugačijeg, poručuju iz Matične biblioteke.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Filter 2019