Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

Cvijanović i Kalabuhov: Veze Srpske i Rusije strateškog karaktera

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je jedan od prioriteta Srpske unapređenje saradnje sa Ruskom Federacijom u svim oblastima, a u ovom trenutku prvenstveno u oblasti zdravstva.

Nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom, Cvijanovićeva je navela da je među značajnim pitanjima i ekonomska saradnja, te paralelno s tim gradnja političkog razumijevanja, koje je bilo dobro u prethodnom periodu.

– Vidimo Rusiju kao snažan faktor koji, ono što radi i globalno i regionalno, može da služi svima nama na korist. Ono što posebno podržavamo jeste privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali i realnost koju Rusija ima kada je u pitanju cijeli ovaj naš prostor i za mnoge komplikovana BiH – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da Rusija razumije kakvi su odnosi ovdje, te kakvi su neiskorišteni potencijali upravo zbog toga što postoji uporno politička vizura ili prizma kroz koju se posmatra ovaj prostor.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je ambasador Rusije danas u Banjaluci, te navela da će odnosi sa novim ambasadorom biti dobri kakvi su bili i sa njegovim prethodnicima.

Ona je navela da je ruskog ambasadora, kojem je ovo bila nastupna posjeta, informisala o svemu što je važno za Republiku Srpsku, o razvojnim projektima, ali i političkim stavovima institucija Srpske.

– Mislim da se tu odlično razumijemo. Rusija će stajati na odbrani onoga što su realni odnosi, što jeste dogovor naroda, što me takođe raduje  poručila je Cvijanovićeva.

Igor Kalabuhov izjavio je da veze između Republike Srpske i Rusije u nekim segmentima imaju strateški karakter.

Kalabuhov je istakao da su u fokusu bile brojne teme, među kojima su saradnja u domenu vakcinisanja, gdje su, kako je naveo, dogovoreni neki potezi da se unaprijedi ovo pitanje.

– Jedna od tema o kojoj imamo gotovo identično mišljenje je situacija u BiH, u kontekstu realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posebna tema je unapređivanje svaka vrste veza između Republike Srpske i Ruske Federacije u pogledu ekonomije, humanitarnih pitanja, kulturnih i drugih veza – rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov, kojem je ovo bila nastupna posjeta, naveo je da Ruska Federacija ima veliki kapacitet u svim pomenutim oblastima, te da je otvorena za rješavanje svih tih pitanja.

On je naglasio i da mu je veliko zadovoljstvo da bude u Banjaluci i da uspostavi i zvanični i prijateljski odnos sa predsjednikom Republike Srpske.

Kalabuhov je izrazio nadu da će u narednom periodu imati priliku da sarađuje sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica, konstitutivnih naroda, ali i predstavnicima u oblastima kulture i umjetnosti, koje su teško pogođene pandemijom.

Filter 2019