Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

U BiH otkriven britanski soj virusa korona

Izvor: Srna

U BiH je otkriven je britanski soj korona virusa, rečeno je danas na sjednici Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Teufik Goletić rekao je da je britanski soj otkriven tokom sekvencioniranja 23 uzorka.

“Sekvencioniranjem virusa na 23 uzoraka uzetih od jula do februara, nažalost, Veterinarski fakultet je na jednom uzorku otkrio novi britanski B117 soj virusa korona. Srećom nema mutaciju koja izaziva slabiji učinak trenutno dostupnih vakcina”, rekao je Goletić na konferenciji za novinare.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez rekao je poslije sjednice Kriznog štaba da su donesene dvije nove mjere.

“Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. To je bitna stvar. Čuvali smo ih do sada jer smo mislili da je situacija bila kritična. Napravićemo plan posjeta i omogućiti je osobama koje tu borave, što je bitno za njihovo mentalno zdravlje i za porodice”, rekao je Čerkez.

On je napomenuo da kantoni mogu donositi restriktivne mjere, ali one ne mogu biti drugačije nego su u ostatku FBiH.

Na sjednici Kriznog štaba razgovaralo se i o vraćanju publike na fudbalske stadione. “Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki”, rekao je Čerkez.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih, a što se tiče vakcina rekao je da je FBiH platila nabavku putem “Kovaks” sistema i da se krenulo u direktnu nabavku, te da svi rade na tome da vakcine što prije dođu zbog svih stanovnika BiH.

Filter 2019