Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /latinica

Sraman potez rukovodstva OC “Jahorina”

Autor: FILTER/M.K.

Nakon tematske sjednice Skupštine opštine Pale na kojoj su odbornici jednoglasno usvojili tri zaključka, sa olimpijske planine stiže rampa za besplatno skijanje djeci iz Istočnog Sarajeva.

Jedinstven stav odbornika stigao je nakon niza zahtjeva iz Olimpijskog centra kojima se, između ostalog, traži izmjena regulacionih planova ali i poklanjanje opštinske zemlje.

Podsjećamo, odbornici su donijeli sljedeće zaključke:

  1. Opština Pale će nastaviti partnerski odnos sa menadžmentom a.d Olimpijski centar „Jahorina“ i Vladom Republike Srpske u dijelu razvoja skijaške strukture, odnosno, omogućiti da se inicijative u funkciji skijališta mogu staviti na dnevni red na jednu od sljedećih sjednica“
  2. Zahvaljujući inicijativama OC „Jahorina“, koji posluje na teritoriji opštine Pale, te značaja turističkog razvoja, kako Olimpijskog centra, tako i drugih turističkih subjekata, određene odluke i inicijative zahtijevaju detaljnije i sveobuhvatnije analize kako bi se, u nedostatku strateškog dokumenta koji određuje i definiše njihovo sprovođenje, donijele najispravnije odluke.
  3. U svrhu obezbjeđivanja finansijskih sredstava za rješavanje infrastrukturnih problema, za čije rješavanje je nadležna opština Pale, zemlja u vlasništvu Opštine se ne može besplatno ustupiti Olimpijskom centru, nego samo po cijeni definisanoj odlukom, po cijeni kvadratnog metra po datoj zoni.

Interesantno je da tematskoj sjednici na kojoj je jedina tema bilo stanje na Jahorini, nije prisustvovao niko iz Olimpijskog centra. Na odgovor na stav Skupštine opštine nije se dugo čekalo. Bili su izuzetno brzi u svom odgovoru pa je odmah nakon skupštine stiglo obavještenje da djeca iz Pala i Istočnog Novog Sarajeva više ne mogu besplatno skijati na Jahorini.

Nakon što su se jutros oglasili iz Opštine Pale, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo, Olimpijski centar šalje saopštenje u kome skoro pa potvrđuju da su djeca sredstvo obračuna.

Ovim potezom rukovodstvo Olimpijskog centra Jahorina obrukalo je svoj dosadašnji rad. Obrukali su olimpijsku planinu i samo ime Jahorine.

Poništili su rezultate i sve napore koje godinama ulažu. Jednostranim raskidom ugovora o besplatnom skijanju za djecu pokazali su da ne biraju sredstva za obračun sa neistomišljenicima.

Zaboravili su da je Olimpijski centar u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske, da je to preduzeće svih građana a ne nečija privatna svojina.

Obrukali su ime Jahorine i izgubili pravo da od danas pričaju o turizmu i Istočnom Sarajevu. Oni koji se ovako ponašaju, nemaju prava da građanima Istočnog Sarajeva pogledaju u oči. A Jahorina je dio Istočnog Sarajeva, grada koji ponosno nosi ime turističkog centra Republike Srpske.

Turizam ovdje nije stvoren prije nekoliko godina. I kako reče jedan odbornik na tematskoj sjednici SO Pale „….znamo i mi ostali ponešto i o snijegu i o skijanju.“

Jahorina je srce grada dobrih domaćina i nikome ko iskreno voli svoj grad i svoju zemlju ne bi na pamet palo da manipuliše našom djecom, da bruka olimpijsku planinu i vrijeđa inteligenciju svih stanovnika ovog grada.

Filter 2019