Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /latinica

Satler: Težiti postepenom gašenju OHR-a

Izvor: Srna

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR-a jer je postojanje ovakve institucije u BiH dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

– Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR-a, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprinijeti na konstruktivna način je neko sa kim želim sarađivati – rekao je Satler.

Satler je napomenuo da je Mostar aktuelan primjer dobre saradnje između Delegacije EU, OHR-a, američke Ambasade i drugih.

Govoreći o novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), Satler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

– O novom rukovodstvu VSTS-a ćemo suditi po njihovim djelima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku da okrenu novu stranicu i vrate povjerenje u pravosuđe. Oni sada treba da vlastitim primjerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa – istakao je Satler.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje odjeljenja za integritet unutar VSTS-a, koje bi trebalo da provjerava nosioce pravosudnih funkcija.

Kad je riječ o evropskim integracijama, Satler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

– Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Evropske komisije je na stolu već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na hiljade pravnih akata – naglasio je Satler.

On je dodao da je BiH veoma blizu napretka u vezi sa zakonom o javnim nabavkama, te da je to vrsta zamaha koji daje rezultate.

Filter 2019