Mon. May 10, 2021
ћирилица /latinica

Rusija poručuje Incku da prekine sa samovoljom

Izvor: Glas Srpske

Moskva je danas pozvala visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova (MIP) te poručilo da je vrijeme da se ukine spoljni protektorat.

Kako se navodi u saopštenju, u balkanskim medijima se uveliko citira pismo visokog predstavnika u BiH upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtjevom da se u roku od tri mjeseca oduzmu povelje s odlikovanjima dodijeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih “osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”.

–  Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsjetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta – istaklo je rusko Ministarstvo.

Navodi se da se visoki predstavnik nije čak ni konsultovao sa upravnim odborom Savjeta za sprovođenje mira (PIK), koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

– Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlaštenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povjereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Inca da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose – saopštilo je rusko Ministarstvo.

Iz Ministarstva su istakli da Inckov neumjesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju “dodatnu vrijednost” za rješavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

– Sigurni smo da je došlo vrijeme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam spoljnog protektorata prema suverenoj BiH i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe – zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je “Sputnjik”.

Incko je prije nekoliko dana  uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću u kojem ultimativno daje rok prvom čovjeku republičkog parlamenta da „do kraja aprila ove godine oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene, kako navodi u pismu, „osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

– Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU – navodi se u pismu.

Filter 2019