Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /latinica

Ravasi: “Sava” će lobirati za srpske interese

Izvor: Srna

Prva politička organizacija Srba u SAD Srpska glasačka alijansa “Sava” ima za cilj da lobira za srpske interese i pronađe američke političare koji će biti prijateljski raspoloženi prema interesima srpsko-američke dijaspore, rekla je predsjednik i osnivač ove novoosnovane organizacije Olga Ravasi.

Iako su proizašli iz inicijative “Srbi za Trampa”, Ravasijeva kaže da će ova organizacija pokušati da sarađuje i sa republikancima i sa demokratama, odnosno onima koji su se pokazali kao prijatelji srpskog naroda.

“Ali, pre svega, mi smo građani SAD, vrlo aktivno ćemo se boriti za rešavanje akutnih unutrašnjih problema u Americi”, rekla je Ravasijeva, te dodala da će “Sava” vrlo aktivno učestvovati i u izbornom ciklusu u SAD 2024. godine, definisati koji su kandidati koje će podržati i učestvovati u njihovim kampanjama.

Ona dodaje da je direktna saradnja ove organizacije sa maticom Srbijom isključena, jer su takva američka pravila, ali da sa druge strane mora postojati komunikacija.

“Srbija mora da shvati da treba da ima zvaničnu lobističku politiku u Vašingtonu, a za to ima puno prostora”, rekla je Ravasijeva za “Sputnjik”.

Ona je napomenula da su u tome Crnogorci, Albanci, Makedonci i Bošnjaci ispred Srba već decenijama, te da su Hrvati i muslimani angažovali firmu i prikupili 60 i 75 miliona dolara kako bi imali lobističko prisustvo, upravo da bi se bavili propagandom protiv Srba.

Ravasijeva napominje da je lobiranje u Americi vrlo ozbiljno, zakonski regulisano, potpuno legitimno sredstvo borbe za specifične unutrašnje i spoljnopolitičke interese, te ističe da će srpska dijaspora u Americi kroz organizaciju “Sava” raditi upravo na lobiranju za srpske interese.

“Trenutno smo u procesu formiranja takozvanog Savetničkog odbora, težina će biti na ljudima koji su u američkom diskursu, koji su na američkoj političkoj sceni, a na neki način su se pokazali kao prijatelji srpskog naroda, razumeli su sve kroz šta smo prolazili kroz istoriju”, kaže Ravasijeva.

Ona nije željela da otkriva imena ljudi koji će se uz nju naći na čelu ove organizacije, ali kaže da će to biti, prije svega, tim koji je učestvovao u organizaciji “Srbi za Trampa”, a 10. marta, za kada je zakazano javno predstavljanje Alijanse, biće poznato i ko od političkih ličnosti u Americi podržava Srbe.

“Na taj događaj u Floridu dolaze general Majkl Flin i nekadašnja kandidatkinja za mesto u Kongresu iz države Merilend Kimberli Klasik, koja je vrlo harizmatična i ovde veoma popularna. To su samo neki od kandidata koje ćemo nastojati da podržavamo u budućnosti”, kaže Ravasijeva.

Organizacija simbolično nosi ime rijeke koja protiče kroz Srbiju – Sava, odnosno najvećeg srpskog prosvjetitelja Save, a registrovana je kroz Federalnu izbornu komisiju kao politički akcioni komitet i ne može se nazvati strankom, ali ima slično političko djelovanje, podržava određene kandidate ili radi protiv njih.

Olga Ravasi je predvodila inicijativu “Srbi za Trampa” u okviru predsjedničke kampanje Donalda Trampa na proteklim američkim predsjedničkim izborima.

Filter 2019