Thu. May 13, 2021
ћирилица /latinica

Policija o stanju bezbjednosti u januaru

Autor: FILTER/D.L.

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u januaru je bilo zadovoljavajuće, na osnovu svih pokazatelja praćenja bezbjednosnog stanja. Istaknuto je ovo na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije koja je održana u sjedištu Policijske uprave.

Nije bilo težih krivičnih djela, a zabilježen je manji broj saobraćajnih nezgoda.

”Što se tiče javnog reda i mira, kada je u pitanju konzumiranje opojnih droga na javnom mjestu, takvih prekršaja smo evidentirali osam. U mjesecu januaru nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima”, rekao je Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo.

‘Koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 62%, a ukupna rasvjeljenost iznosi 84%.

“Imali smo jedno krivično djelo napad policijskog službenika na području opštine Istočno Novo Sarajevo gdje je protiv izvršioca dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, dodao je Šehovac.

Evidentirano je jedno krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Aleksandar Zeković, načelnik Sektora kriminalističke policije, rekao je da je u januaru 2021. godine registrovano ukupno 35 krivičnih djela ali da nisu evidentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, te na osnovu svega navedenog, stanje iz oblasti kriminaliteta, ocjenjuje kao zadovoljavajuće.

“Registrovano je 30 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 4 iz oblasti privrednog kriminaliteta i 1 iz oblasti organizovanog kriminaliteta. Podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, dok je zbog uživanja opojnih droga na javnom mjestu izdato 15 prekršajnih naloga.
Registrovana su četiri krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.
Materijalna šteta, pričinjena izvršenjem ovih krivičnih dijela, iznosi oko 733.000KM”, naveo je Zeković.

Milan Čvoro, načelnik Sektora policije, istakao je da je da je najveći broj prekršaja zabilježen na području Policijske stanice Pale i to 19 prekršaja. Slijede Policijska stanica Istočna Ilidža sa 18 i Policijska stanica Istočno Novo Sarajevo sa 11 prekršaja.

“Evidentirana su 52 narušavanja javnog reda i mira. Broj evidentiranih prekršaja je 60. Broj prijavljenih lica je 54, od čega je 6 povratnika u izvršenju prekršaja.
Kada je oblast bebjednosti saobraćaja u pitanju, dogodila se 71 saobraćajna nezgoda, od čega je stradalo ukupno 17 lica”, rekao je Čvoro.

Filter 2019