Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /latinica

Pale: Obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata

Autor: FILTER/D.L.

Danas je u Palama obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata. U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služen je parastos, a na Centralnom spomeniku položeni su vijenci poginulim borcima koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Nakon parastora i polaganja vijenaca, dodijeljene su diplome i zahvalnice učenicima i djeci predškolskog uzrasta iz oblasti literarnih i likovnih radova na temu Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Boračke organizacije, Mihajlo Parađina, istakao je da se Republika Srpska, posebno posljednjih godina, suočava sa raznim pritiscima koji dolaze iz Federacije Bosne i Hercegovine kako zbog pokušaja da se istorija promijeni, tako zbog impliciranja da je srpski narod napravio genocid.

“Borci su, svojim neposrednim učešćem, dali ogroman doprinos za odbranu svog naroda i stvaranja Republike Srpske kao najvećeg djela i najvrednije tekovine odbrambeno-otadžbisnkog rata. Od rata, pa sve do današnjeg dana, permanentno su prisutni pritisci neprincipijelnih kampanja i političkog establišmenta, dijela iz Federacije Bosne i Hercegovine, a dijela međunarodnog faktora koji teže i rade na uništavanju Republike Srpske. Faktori, ratnohušačkog Sarajeva, prije svega, žele da nametnu drugi karakter rata, da mijenjaju istoriju”, rekao je Parađina.

Izaslanik predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, naglasio je da se srpski narod kroz vijekove borio za svoju slobodu i za opstanak na ovim prostorima. Istakao je da je borba, u ratnim godinama, podrazumijevala oružje, dok danas podrazumijeva borbu razumom, pameću i ličnim doprinosom svakog od nas.
“Rat je stao ali naša borba ne treba da stane jer je sada borba za ekonomiju, za bolji život, za mlade i to treba da bude zadatak svih nas. Ono što posebno treba poželjeti je da svaka godina bude uljepšana time što će se stvarati nove vrijednosti, što će se broj stanovnika povećavati, što će se spriječiti odlazak sa ovih prostora… To svima nama treba da bude cilj i zadatak”, izjavio je Tomić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, čestitao je Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i dodao je da se srpski narod, zaštitničkim odnosom prema Republici Srpskoj može odužiti svima onima koji su svoj život dali za stvaranje Srpske.

“Odnosom prema Republici Srpskoj, a to je na nama, na stanovnicima opštine Pale i Republike Srpske, odužićemo se njima i štititi ono što je najsvetije i ono što u oni stvorili, a to je Republika Srpska”, poručio je Jugović.

Jugović je podsjetio da je prošle godine položen kamen temeljac za izgradnju Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata čije sjedište će se nalaziti u Palama.

“Ušli smo u pripremne faze izmještanja određene infrastrukture. Zbog zimskih uslova smo zaustavili radove, početkom sezone nastavljamo. Obezbijeđeno je prvih pola miliona maraka. S obzirom na to da se radi o republičkoj instituciji, smatram da ćemo u toku godine imati nastavak radova”, istakao je Jugović.

Filter 2019