Thu. May 13, 2021
ћирилица /latinica

Opština Pale: Podrška voćarima

Autor: FILTER/V.Č.

U prostorijama Skupštine opštine Pale danas je održan radni sastanak učesnika u projektu „Opremanjem i edukacijom do stvaranja lanca vrijednosti : Podrška poljoprivrednim proizvođačima Pale“.

Projekat se implementira putem Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2020/2021. godini, uspostavljenog kroz zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono razvojne banke Republike Srpske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija /UNDP/ u BiH.

Sastanku je prisustvovao načelnik opštine Pale Boško Jugović, te partneri na projektu Mirjana Radović predstavnik poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, vlasnik Gradske pijace Stevo Lonco i predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Podmladak” Slaven Vučićević.

„Ovo je projekat koji se pripremao par mjeseci unazad i u toku je njegova realizacija. U svakom slučaju najzaslužniji za realizaciju projekta su IRB,UNDP i Vlada Švajcarske. Ukupna vrijednost projekta je 130.000 KM, od čega opština Pale učestvuje 30.000 KM. Mi ćemo nastojati da uvežemo poljoprivredne proizvođače koji će pokušati da plasiraju proizvode na lokalno tržište putem Gradske pijace“, izjavio je načelnik opštine Pale Boško Jugović, te je dodao da će opština u narednom periodu podijeliti određeni broj plastenika veće površine.

Projekt menadžer ovog projekta Vanja Vukojičić izrazila je veliku zahvalnost rukovodstvu opštine Pale na pruženoj podršci.
„ Takođe, htjela bih da se zahvalim partnerima na projektu koji su nam pružili podršku, a to su Gradska pijaca Pale i Poljoprivredni fakultet Istočno Sarajevo. Realizovali smo i projekat nabavke i instaliranja hladnjače u prostorijama Gradske pijace, kao i oformljivanje programa po kome će se vršiti obuke poljoprivrednih proizvođača na Poljoprivrednom fakultetu Istočno Sarajevo.“

„Želim da dodam da projekat obuhvata nabavku i montiranje hladnjače zapremine 10 tona, ona će biti plusna i minusna što znači da ćemo moći skladištiti voće u svježem i zaleđenom stanju. Projekat obuhvata i nabavku sadnog materijala kao i nabavku određene poljoprivredne mehanizacije“, rekao je Slaven Vučičević, predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Podmladak”. Vučičević je istakao da će ovo mnogo značiti poljoprivrednim proizvođačima jer će biti u mogućnosti da plasiraju robu na tržište čak i u zimskom periodu. Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Podmladak“ broji preko 40 članova, a očekuje se i priliv novih članova zbog povećanog interesovanja za rad u poljoprivrednom sektoru.

Filter 2019