Mon. May 10, 2021
ћирилица /latinica

Ove godine nema “Programa za djecu u godini pred polazak u školu”

Izvor: FILTER/Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je danas da resorno ministarstvo ove godine neće učestvovati u organizaciji “Programa za djecu u godini pred polazak u školu”, s obzirom na to da je u Srpskoj otežan način organizacije vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim školama zbog epidemiološke situacije.

– Imajući u vidu činjenicu da se zbog poštovanja epidemioloških mjera organizacija nastave ostvaruje na drugačiji način, te da nije dozvoljen ulazak u škole drugim licima, kao i da mnoge osnovne škole nemaju prostorne uslove za realizaciju pomenutog programa, odlučili smo da Ministarstvo neće učestvovati u organizaciji “Programa za djecu u godini pred polazak u školu” – pojasnila je Trivićeva za Srnu.

Program za djecu u godini pred polazak u školu realizuje se od 2011. Odnosi se na mališane koji nisu obuhvaćeni nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koji nisu pohađali cjeloviti razvojni program, a koji u septembru stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole. Program je prethodnih godina realizovan tokom marta, aprila i maja.

Iz resorog ministarstva su ranijih godina isticali da program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje.

– Apsolutno smo svjesni značaja ovog programa za predškolce i prethodnih godina smo značajno povećali obuhvat djece ovim programom, ali poznato je da je broj djece u grupama i odjeljenjima ograničen, kao i da postoje tačno propisana pravila trijaže djece, čišćenja i dezinfekcije prostora – istakla je Trivićeva.

Filter 2019