Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /latinica

Nestanak oružja u Pazariću – novi bezbjednosni izazov

Izvor: Srna

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je da je nestanak pištolja iz skladišta naoružanja u Pazariću novi bezbjednosni izazov u BiH na koji nadležni moraju dati odgovore.

“Ako uzmemo u obzir da je od 2007. do 2017. godine bilo 10 takvih slučajeva, onda se može reći da se to već često ponavlja i institucija koja je nadležna da brine o bezbjednosti mora dati odgovor”, izjavila je Majkićeva novinarima.

Ona je pitala kako je moguće da je osoba koja je ušla u skladište tačno znala gdje se nalaze pištolji, koji su bili u sanduku, a sanduk u kasi.

“Kako je mogao da zna o čemu se radi? Je li to uradio neko iz Oružanih snaga, ili neko ko je u dosluhu sa nekim iz Oružanih snaga? To su odgovori koji će se morati dostaviti”, upozorila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, slučaj se dodatno komplikuje ako se zna se da ti pištolji veoma dobro prodaju na tržištu i da je BiH puna migranata koji će veoma dobro platiti to oružje.

“Nadamo se da će Ministarstvo odbrane moći da odgovori na neka od ovih pitanja”, rekla je Majkićeva.

Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara saopštilo je 12. februara da je u Centru Oružanih snaga BiH za osnovnu obuku u Pazariću kod Sarajeva uočeno oštećenje bezbjednosne plombe na ulazu u skladište oružja i utvređeno da nedostaje određena količina kratkog naoružanja.

Filter 2019