Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: Vlasnica restorana optužena za utaju poreza i doprinosa

Izvor: Nezavisne novine

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Z.J. zbog sumnje da je nezakonitim postupanjem u privrednom poslovanju i utajom poreza i doprinosa oštetila budžet i fondove u Republici Srpskoj, a sebi i svom ugostiteljskom objektu u Istočnom Sarajevu pribavila korist od 85.866 KM.

Optužnica, koju je potvrdio Osnovni sud u Sokocu, Z.J. tereti da je kao odgovorno lice i vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Istočnom Sarajevu od januara 2017. do decembra 2018. godine izbjegavala plaćanje propisanih poreza i doprinosa socijalnog osiguranja.

Terete je da je davala upute zaposlenim da prilikom prodaje hrane i pića izdaju fiskalne račune za određeni dio ostvarenog prihoda od prodaje hrane i pića, odnosno davala upute da kroz softversku aplikaciju “Inspirit gastro” kao dio fiskalnog uređaja ne evidentiraju dio stvarno ostvarenog prihoda. To je rađeno tako što nisu izdavali fiskalne račune, nego samo tzv. narudžbe i tako je oštetila budžet i fondove, a sebi pribavila korist za pomenuti iznos.

Filter 2019