Mon. Mar 1, 2021
ћирилица /latinica

Značaj daljeg angažovanja na jačanju odnosa

Izvor: Srna

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan sastao se sa ministrom spoljnih poslova Japana Utom Takašijem i ambasadorom Japana za Balkan Kunihikom Kavazuom i tom prilikom je naglašen značaj daljeg angažovanja obje strane na jačanju odnosa.

Berjan je zahvalio Vladi Japana za vrijednu donaciju određenih količina lijeka “avigan” sredinom prošle godine, a Takaši je obećao da će podrška Japana za BiH u borbi protiv virusa korona biti nastavljena i u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Berjan je istakao odlične bilateralne i prijateljske odnose, te naglasio posvećenost BiH daljem njihovom unapređivanju.

On je zahvalio sagovornicima za nesebičnu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, te istakao da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH.

Berjan je posebno naglasio značaj “Inicijative za zapadni Balkan”, koju je pokrenuo bivši premijer Japana Šinzo Abe početkom 2018. godine, označivši inicijativu kao veliku šansu za BiH i cijeli region, posebno u oblasti ekonomije, navedeno je u saopštenju.

Takaši je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje dvije zemlje i naglasio značaj daljeg angažovanja obje strane na jačanju odnosa.

On je podsjetio na podršku Japana u okviru realizacije brojnih projekata u BiH, aktivan angažman u rekonstrukciji zemlje, posebno u obnovi školskih i zdravstvenih ustanova, ali i realizaciji brojnih drugih projekata prethodnih godina čiji je cilj poboljšati uslove života i rada u BiH.

Tokom jučerašnjeg sastanka u japanskom Ministarstvu spoljnih poslova, Takaši i Berjan su razmijenili kopije pisama predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i premijera Japana Jošihidea Suge, kao i kopije pisama ministara inostranih poslova dvije zemlje u čast obilježavanja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Japana.

Filter 2019