Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Zvaničnici iz Srpske čestitali izbor novog patrijarha srpskog

Izvor: Srna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha srpskog, poželjevši mu duhovnu snagu, mudrost i blagost u obavljanju svete dužnosti u ovim bremenitim vremenima prepunim raznih iskušenja.

– Vaša svetosti, povodom izbora na patrijaraški tron želim da Vam prenesem iskrene čestitke i srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika – istakao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da su SPC i pravoslavni vjernici dobili dostojnog nasljednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji će uspješno predvoditi patrijaršijski tron i pravoslavni srpski narod.

– Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vrijeme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvijek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac – naglasio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH čestitao je i Svetom arhijerejskom Saboru SPC izbor novog poglavara srpske crkve i poželio mnogo uspjeha u daljem radu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve /SPC/, uz iskrenu želju da učini sve što je u njegovoj moći za dobrobit Crkve i naroda.

Cvijanovićeva je istakla da je Srpska pravoslavna crkva uvijek bila uz svoj vjerujući narod, njegov pouzdan duhovni i moralni oslonac i dostojanstveno prolazila kroz različita iskušenja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

“Uvjerena sam da su pravoslavni vjernici dobili dostojnog nasljednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja i da ćete, svojom mudrošću i otvorenim pristupom, uspješno voditi pravoslavni narod”, navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Cvijanovićeva je u svoje i u ime srpskog naroda iz Republike Srpske mitropolitu Porfiriju čestitala izbora na patrijaraški tron.

Predsjednik Republike izrazila je uvjerenje da će novoizabrani patrijarh dostojno i savjesno obavljati povjerenu mu časnu dužnost, nastaviti da jača jedinstvo i sabornost SPC-a i biti snažan zaštitnik i čuvar tradicije i identiteta.

Čubrilović čestitao izbor patrijarha srpskog

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve /SPC/, sa uvjerenjem da će novoizabrani patrijarh pomoći jačanju saradnje i suživota u Srbiji, Republici Srpskoj, kao i u BiH i cijelom regionu.
“Uz najbolje želje i čestitke, nadamo se da ćete nastaviti da brinete i molite se za sve pravoslavne vjernike u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i BiH i za sve pravoslavne hramove, što je SPC činila i do sada”, navodi se u čestitki.

Čubrilović je izrazio i radost jer je na čelo SPC, po volji većine episkopa i promisli Božijoj, izabran patrijarh koji će obavljati svoju svetu pastirsku dužnost, vodeći Crkvu i srpski narod putem mira, tolerancije, zajedništva i poštovanja, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Filter 2019