Tue. Mar 2, 2021
ћирилица /latinica

Dvorišta: Sutra počinje “Balkan kup”

Autor: FILTER/D.L.

“Balkan kup”, regionalno takmičenje zemalja jugoistočne Evrope u biatlonu, održaće se 4. i 5. februara u ski centru “Dvorišta”. Najavljeno je učešće oko 60 takmičara.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Mario Đuran, izrazio je zadovoljstvo što u sedam dana već drugi put otvara značajna takmičenja u zimskim sportovima koja su, prema njegovim riječima, odlična promocija, ne samo lokalne zajednice i regije, već i Republike Srpske.

“Sigurno je da je ovo događaj od velikog značaja za Republiku Srpsku. Na Jahorini je skijanje prvi put zaživjelo 1923. godine i sigurno je da do dana današnjeg Jahorina baštini tu tradiciju i da će u narednom periodu, razvojem infrastrukture, ovaj ski duh Jahorine sigurno rasti. Zahvaljujem se takmičarima koji su došli iz sedam različitih zemalja u rizičnim uslovima pandemije, kao i domaćinu i organizatoru takmičenja što su pružili priliku Ministarstu porodice omladine i sporta da učestvuje u ovome događaju“, dodao je Đuran.

Ljubiša Tanić, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Smučarskog kluba “Romanija” Pale, izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji ovog takmičenja. On je istakao da klub već duži niz godina baštini sve zimske sportske discipline, a posljednjih godina se specijalizovao za nordijske, naročito za batlon.

“Pale su sjedište skijanja. Možda je alpsko skijanje poznatije, ali i nordijsko skijanje je veoma zastupljeno. To je praktično jedini klub u BiH koji gaji tu disciplinu i mi se nadamo da ćemo imati podršku iz ski saveza BiH i Međunardodne biatlon unije i da će na Palama biti sjedište biatlon federacije u sklopu Bosne i Hercegovine. Ovim takmičenjem, ne samo da smo prvi u regionu dobili čast da održimo to takmičenje, nego i jedan kontinuitet nakon EJOF-a a i prije toga pokazujemo sposobnost da se uhvatimo u koštac sa svim mogućim izazovima koje zahtijeva jedna takva organizacija. Pored Međunarodne biatlon unije koja ima stroge preporuke i u vrijeme pandemije sve smo to do sada ispoštovali . Moramo da se zahvalimo posebno Ministasrtvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću. Ono što je jako važno bez ljudi se ne može ni jedan posao ni napraviti, ni završiti. Posebno se zahvaljujem mojim saradnicima iz kluba koji su prethodnih desetak dana uložili posebene napore da na Dvorištima sve sutra bude spremno”, rekao je Tanić.

Kordinator kupa za jugoistočnu Evropu i sekretar biatlon saveza Hrvatske, Robert Kontakt, naveo je da je obišao staze, da je sve spremno ali i da je ljestvica podignuta visoko i iznad svih očekivanja.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, rekao je da su Pale ponosne što se još jedno značajno takmičenje u zimskim sportovima održava na Jahorini, te poželio uspjeh i sreću učesnicima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, istakao je da opština Pale predstavlja najozbiljniju opštinu koja baštini tradiciju alpskih ali i nordijskih disciplina kada je u pitanju samo skijanje. On je iskazao zahvalnost Vladi Republike Srpske i istakao da se ne trebaju zaboraviti posljednje ulaganje za EJOF i uređenje staza na Dvorištima, kada Vlada i opština izdvojile značajna finansijska sredstva.

Jelena Dojčinović, sekretar Ski saveza Bosne i Hercegovine, istakla je da su Pale u saradnji sa Međunarodnom biatlon unijom uspjele da u svoje zimske takmičarske sportove uvrste nordijsko skijanje i ovdje dovedu Prvi balkanski biatlon kup.

Organizator Prvog regionalnog kupa Jugoistočne Evrope u biatlonu je Ski-savez BiH, dok je tehnički organizator Smučarski klub “Romanija“ Pale. Pokrovitelj takmičenja je Međunarodna biatlon federacija /IBU/, takmičenje su podržali i ministarstvo porodice, omladine i sporta, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, kaoi prijatelji i sponzori kluba.

Filter 2019