Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

Gašić: Nastavak projekata na Jahorini, ali i drugim planinama

Izvor: Srna

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je Srni da će se u narednom periodu nastaviti sa realizacijom projekata koji će Jahorinu, ali i planine Kozaru i Trebević, učiniti primamljivim za turiste tokom cijele godine, a ne samo zimi.

Ona je rekla da će biti nastavljene i aktivnosti na razvoju i promociji ruralnog i adrenalinskog turizma, jer u tome Srpska ima značajnih potencijala.

Komentarišući podatke Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je u decembru prošle godine u odnosu na novembar ostvaren veći broj dolazaka turista za 33 odsto, a noćenja za 16,3 odsto, Gašićeva je rekla da u prilog rastu ovih podataka idu projekti turističkih vaučera i ulaganja u Jahorinu kao turističku destinaciju.

– Opstanku sektora turizma pogođenog pandemijom virusa korona, koji je neminovno bio usmjeren mahom na domaće turiste, pomogli smo kroz projekat turističkih vaučera sa kojim smo započeli 15. juna prošle godine i do sada je građanima izdato više od 28.500 turističkih vaučera za boravak u ugostiteljskim objektima za smještaj širom Srpske – navela je Gašićeva.

Prema njenim riječima, ulaganja u Jahorinu kao turističku destinaciju doprinijela su da ova olimpijska planina bude atraktivan centar zimskog turizma u regionu, o čemu svjedoči i popunjenost kapaciteta na ovoj destinaciji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srpsku je u prošloj godini posjetilo 190.271 turista koji su ostvarili 531.447 noćenja. Broj dolazaka turista manji je za 52,5 odsto, a noćenja manji za 45,4 odsto u odnosu na 2019.godinu.

Gašićeva je rekla da je pandemija virusa korona pogodila sektor turizma u cijelom svijetu i uzrokovala gubitke u tom sektoru koji se mjere milijardama dolara, i da takva situacija nije mimoišla ni Srpsku, gdje je u prošloj godini broj dolazaka i noćenja turista prepolovljen u odnosu na 2019.godinu.

– Prošla godina, što se tiče sektora turizma, dobro je počela, kada je u prva tri mjeseca zabilježena rekordna posjećenost koja je ukazivala na pozitivne trendove rasta turističkog prometa u Srpskoj, što jer zaustavljeno zbog pandemije virusa korona – dodala je Gašićeva.

Filter 2019