Mon. May 10, 2021
ћирилица /latinica

Nenad Vuković podnio ostavku

Autor: FILTER/M.K

Nenad Vuković je ponudio a Skupština grada prihvatila ostavku. Dosadašnji gradonačelnik rekao je da je to jedini način da se riješi pravna kriza koja je izazvana izmjenom Izbornog zakona RS i Zakona o Gradu Istočno Sarajevo, a kojom je predviđen direktan izbor gradonačelnika.
„Gradonačelnik je izabran 15.novembra. Mandat skupštine i aktuelnog gradonačelnika traje do marta ove godine. Institucije Republike Srpske nisu uspjele da odgovore na ovaj pravni izazov, nigdje nismo našli odgovor i ovo je bilo jedino pravno valjano rješenje koje ne proizvodi bilo kakve dalje pravne posljedice“, rekao je Vuković.
Dodao je da smatra da ovakvi, korektni, potezi mogu da budu nova praksa.
„Što bi naš narod rekao, neće ni meni kruna s glave pasti zbog ovog današnjeg čina jer bi mandat trajao najduže još dva mjeseca“, rekao je Vuković.

Skupštinska većina: Potrebne izmjene zakona

Na Vukovićev prijedlog većina odbornika usvojila je Zaključak kojim se od resornog ministarstva, Vlade i Narodne skupštine RS, traže izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, Zakona o Gradu Istočno Sarajevo i Izbornog zakona RS, kako bi se uredila pitanja izbora gradonačelnika i odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

Trenutni način izbora, smatra skupštinska većina, je problematičan i neophodno je na isti način birati i gradonačelnika i odbornike – bilo to direktno na izborima ili posredno.

Ćosić: U Istočnom Sarajevu potrebno manje politike a više rada

Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva, koji dužnost preuzima u četvrtak, naveo je da Vuković i on imaju različita mišljenja. Podsjetio je da je današnje dešavanje dio dogovora sa sastanka sa predstavnicima resornog ministarstva koji je održan 11.januara.
„Ipak smo pokazali da nam je Grad Istočno Sarajevo najvažniji, da je prioritet iznad naših političkih opredjeljenja, čak i mišljenja kako tumačimo pravne propise. Grad Istočno Sarajevo treba postati mjesto sa manje politike a više rada. Treba zaboraviti na to da su neke institucije bastioni političkih partija. Institucije su bastioni građana“, poručio je Ćosić.

Filter 2019