Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /latinica

Vakcinacija bi mogla početi sljedeće sedmice

Izvor: Srna

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske danas je izdalo rješenje kojim je odobren interventni uvoz 2.000 doza vakcine “sputnjik ve”, a vakcinacija bi mogla da počne već sljedeće sedmice, rekao je resorni ministar Alen Šeranić.


Šeranić je naveo da će prve vakcine “sputnjik ve” biti dovoljne za imunizaciju 1.000 osoba, te da su namijenjene zdravstvenim radnicima u kovid odjeljenjima.

On je dodao da se očekuje i 200.000 doza vakcine krajem februara, te još toliko u martu, kada će početi masovnija imunizacija.

“Danas sam potpisao rješenje o interventnom uvozu ove količine vakcina koja je dospjela za potrebe Republike Srpske. Shodno zakonskim procedurama, ovlašteni distributer sada će imati mogućnost da završi carinske procedure uvoza, da preuzme vakcine i potom da ih uputi Agenciji za lijekove BiH koja treba da izda rješenje u vezi sa kontrolom kvaliteta. Očekujemo da, ukoliko to bude gotovo u sljedećoj sedmici, tada bi se moglo početi i sa aplikacijom samih vakcina”, rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

Govoreći o dinamici vakcinacije, Šeranić je naveo da će primarni biti zdravstveni radnici, starija lica i ona sa hroničnim oboljenjima.

“Važno je da smo pokrenuli aktivnosti na evidenciji svih lica koja budu htjela da se vakcinišu kako bismo mogli da imamo adekvatan plan i blagovremeno obavještavamo građane prijavljene za vakcinaciju. Očekujem da će dinamika vakcinacije zdravstvenih radnika ići brže i da neće nastajati gužve”, naveo je Šeranić.

Kada je riječ o “Kovaks” mehanizmu nabavke vakcina protiv virusa korona, on je naveo da je Republika Srpska prošle godine uplatila oko sedam miliona KM za nabavku vakcina preko ovog programa, za vakcinaciju 200.000 lica.

“Dobili smo obavijest da se planira da se u drugoj polovini februara BiH isporuči 23.400 doza Fajzerove vakcine, a da bi se u martu razmišljalo o isporuci veće količine Astra Zenekine vakcine”, dodao je Šeranić.

On je napomenuo da je Republika Srpska izrazila interesovanje i za kinesku vakcinu, te da Ministarstvo zdravlja Srpske očekuje vakcinaciju od 40 do 50 odsto stanovništva.

Šeranić je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ponudi da se u Srbiji vakciniše određen broj zdravstvenih radnika iz Srpske, jer nije moguće izvoziti vakcine u drugu zemlju, te istakao da je svaka pomoć dobrodošla, naročito u situaciji kada je otežana nabavka vakcina.

“U narednom periodu ćemo razmišljati o realizaciji te inicijative, ali svakako i dalje činimo sve što je u našoj moći da obezbijedimo količinu vakcina koju smo naručili, kao i dodatnu, ako bude potrebe”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, period od novembra prošle godine do februara ove je najvažniji pokazatelj epidemiološke situacije, jer je to period intenzivnog prenosa virusa.

“Upravo se to pokazalo kao dobro i upravo je to uslovilo stabilizaciju situacije u posljednje dvije-tri sedmice, jer se, kada je riječ o incidenci i brojevima, polako vraćamo na stanje koje je bilo prije skoka broja zaraženih u Srpskoj, tačnije polovinom oktobra”, naveo je Šeranić.

Prema njegovom mišljenju, to ukazuje da su epidemiološke mjere koje je Republika Srpska imala dobre, da je kontrola nad sprovođenjem mjera bila adekvatna, kao i da će se, ukoliko se zadrži trend stabilizacije, moći razmišljati da se pojedine mjere relaksiraju.

“U prilog tome ide i činjenica da ulazimo u period kada treba da počne vakcinacija”, rekao je Šeranić.

Govoreći o situaciji u zdravstvenim ustanovama, Šeranić je istakao da je Vlada Srpske ove godine iz Kompenzacionog fonda izdvojila dodatnih 12 miliona KM za ličnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike.

On je dodao da je Kompenzacioni fond donio i zaključke kojima će se obezbijediti pomoć zdravstvenim ustanovama za nabavku kiseonika, jer je u posljednja tri mjeseca prošle godine potrošnja kiseonika bila veća i do osam puta.

Šeranić je rekao da Vlada i Kompenzacioni fond izdvajaju velika sredstva, te da je u posljednjih mjesec dana izdvojeno 30 miliona KM za pripremu vakcinacije, zaštitu zdravstvenih radnika i obezbjeđenje kapaciteta za tretman pacijenata.

Filter 2019