Fri. Mar 5, 2021
ћирилица /latinica

Bocan-Harčenko: Rusija protiv imenovanja novog visokog predstavnika u BiH

Izvor: Tanjug

Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, kaže u intervjuu za Tanjug ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

On navodi da to nije u skladu sa stavom odbora Savjeta za implementaciju mira i planom o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika.

– Na dnevnom redu Savjeta, koji mora da se sastane po tom pitanju, treba da bude zatvaranje funkcije visokog predstavnika, a ne imenovanje novog, što bi pokazalo da međunarodna zajednica potpuno mijenja svoj stav i da se vraća na ono što je bilo mnogo godina prije – kaže Bocan-Harčenko.

Funkcija visokog predstavnika u BiH je, kako navodi, bila veoma važna na početku implementacije Dejtonskog sporazuma, u periodu promjene od pretežno vojne ka pretežno građanskoj primjeni tog dogovora, ali to, smatra Bocan-Harčenko, odavno pripada istoriji.

– Sada je situacija apsolutno drugačija, funkcija visokog predstavnika apsolutno ne znači ništa i on nije u stanju da iskoristi “bonska ovlašćenja” u realnom životu, nema uticaja i niko ga ne uzima u ozbir – kaže ambasador.

Smatra da sadašnji trenutak zahtijeva predaju svih ovlašćenja entitetima u BiH i da je prihvatljiva “prijateljska pomoć” međunarodne zajednice, ali ni u kom slučaju “nametanje” i onemogućavanje BiH da bude samostalna zemlja.

Na pitanje kakav je stav Rusije o tome što je kandidat za nasljednika Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika njemački političar Kristijan Šmit i da li je Moskva konsultovana oko toga, Bocan-Harčenko kaže da se radi o pokušaju da se “pravi politika koju Zapad smatra prihvatljivom”, ali da za Rusiju to nije prihvatljivo.

– Ako oni (Njemačka) nude svog kandidata, vjerovatno smatraju da će on na najbolji način vršiti funkciju visokog predstavnika i da će biti više pritisaka, kako kažu na Zapadu, u korist tzv. “najbolje funkcionalnosti” BiH. Ali, u stvari misle na centralizaciju BiH, a prije svega na oduzimanje punomoći Republici Srpskoj – kaže ruski ambasador.

Dodaje da realnost pokazuje da je neuporedivo više otvorenih problema i manjka efikasnosti u Federaciji BiH i da Zapad više pažnje treba da posveti situaciji u tom entitetu i odgovori na zahtjeve hrvatskog naroda koji je, kaže, nezadovoljan položajem u BiH.

S obzirom na suprotan stav Rusije, Bocan-Harčenko ne vidi mogućnost za postizanje neophodnog konsenzusa oko pitanja visokog predstavnika u Savjetu odbora za implementaciju mira, uz podsjećanje da imenovanje OHR nije moguće ni bez odluke i potvrde SB UN.

– Stvara se veoma teška situacija, ali gledajući sa strane teško mi je da razumijem šta, bilo ko da je na tom mjestu, čak i sa političkim i državničkim iskustvom i ugledom, može da učini u realnom životu, a ne samo na papiru – zaključuje Bocan-Harčenko.

Filter 2019