Mon. May 10, 2021
ћирилица /latinica

Blagi rast broja zaraženih u Palama, epidemiološka situacija pod kontrolom

Izvor: Srna

U opštini Pale došlo je do blagog rasta broja zaraženih virusom korona, ali je epidemiološka situacija pod kontrolom, konstatovano je na današnjem sastanku načelnika opštine Boška Jugovića i direktora Doma zdravlja Ivana Šarca.

Jugović je rekao novinarima da aktivno prate situaciju, te da će, ukoliko broj zaraženih bude rastao, sazvati sjednicu Opštinskog štaba za vanredne situacije.

“Zaključili smo da postoji blagi trend rasta broja zaraženih, ali situacija nije alarmantna. Smatramo da je to zbog porodičnih okupljanja za vrijeme proteklih praznika, a imamo i pojačanu frekvenciju turista i gostiju na Jahorini. To sve na određeni način može doprinijeti rastu broja oboljelih”, pojasnio je Jugović.

On je istakao da se građani moraju čuvati, posebno u prelaznom periodu koji nastupa, kada je aktivan i veliki broj sezonskih virusa gripa.

Jugović je apelovao i da se građani ne opuštaju, već da nastave da vode računa o mjerama zaštite, posebno kada su u pitanju porodični skupovi.

On je napomenuo i da će ova lokalna zajednica nastojati da nabavi svu neophodnu zaštitnu opremu i da uvijek daju punu podršku paljanskoj zdravstvenoj ustanovi.

Šarac je objasnio da se u posljednjih desetak dana osjeti blagi rast broja zaraženih, da je na Palama trenutno aktivno 28 slučajeva virusa korona, ali da će veliki broj njih uskoro biti oporavljen.

On je naglasio da to nije ništa alarmanto, te da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

“Razlog rastu broja zaraženih su praznici i porodična okupljanja u proteklom periodu. Imamo kontakt i sa Sarajevom jer ljudi dole rade i samim tim postoji mogućnost da se zaraze. Razlog svakako može biti i Jahorina, jer smo imali veliki broj posjeta turista, koji su u svakodnevnom dodiru sa stanovnicima Pala, tako da i oni mogu da donesu virus korona”, rekao je Šarac.

On je dodao da se na planini radi uzorkovanje turista koje ne ide preko Doma zdravlja Pale, te je ukazao na dobru saradnju sa Olimpijskim centrom “Jahorina” gdje im pružaju zdravstvene usluge preko Hitne medicinske pomoći, laboratorije i RTG službe.

Šarac je naveo da sve službe Doma zdravlja “Pale” rade u punom kapacitetu i na vrijeme zbrinjavaju sve pacijente, te da su spremni da odgovore svim izazovima, ukoliko se epidemiološka situacija bude pogoršavala.

Šarac je apelovao da građani budu maksimalno oprezni i poštuju sve preporučene epidemiološke mjere, jer su one najefikasniji način za zaštitu od virusa korona, a da bi savladali pandemiju, potreban je zajednički rad, strpljenje i pažnja.

Filter 2019