Tue. Mar 2, 2021
ћирилица /latinica

“Beli vukovi” obilježili slavu

Autor: FILTER/D.L.

Članovi Udruženja boraca “Beli vukovi” danas su na Palama proslavili krsnu slavu – Svetog mučenika Trifuna. U crkvi Uspenja Svete Bogorodice služen je parastos za poginule pripadnike “Belih vukova”. Nakon toga su položeni vijenci na centralni spomeniku palim borcima, kao i spomenik ratnom komandantu ”Belih vukova”, Srđanu Kneževiću.

Janko Šešlija, predsjednik Udruženja ”Beli vukovi”, rekao je da se danas molimo za duše poginulih boraca ove jedinice i svih boraca Vojske Republike Srpske, a ujedno se molimo i za zdravlje njihovih potomaka.

”Borci su na marginama, maltene, preživljavanja. Nisu svi, zna se, ali kako se pokazuje u zadnje vrijeme, pogotovo standard života je puno veći nego što mogu sebi pojedinci da priušte. Belih vukova je poginulo 20 , a preko 50 je ranjeno, pojedini i po nekoliko puta”, rekao je Šešlija.

Nemanja Knežević, sin ratnog vojnog komandanta ”Belih vukova”, Srđana Kneževića, smatra da su oni koji su stvarali Republiku Srpsku, najugroženiji i da je njihov položaj danas na nezadivnom nivou.

”Ja ne mogu da pričam ispred boraca ništa jer ja nisam bio u ratu i nadam se da se nikad ja i potomci svih boraca Republike Srpske nećemo morati dokazivati kao što su se dokazivali moj otac i njegovi hrabri saborci. Žalim za položajem boraca danas u Republici Srpskoj. Kako žive ljudi koji su stvorili Republiku Srpsku, to je strašno. Apelujem na vlast na bilo koju vlast, da se spuste među borce i vide samo kako žive ti borci”, rekao je Knežević.

Srđan Šekara, šef kabineta načelnika opštine Pale je istakao da položaj boraca nije na zadovoljavajućem nivou ali da opština Pale nastoji izdvojiti dodatna sredstva, mimo redovnog budžeta, namijenjena toj populaciji.

”Kao učesnik odbrambeno-otadžbinskog rata, na ovaj način želim da pošaljem poruku generacijama koje dolaze da znaju kolika je cijena plaćena za Republiku Srpsku i da je Republika Srpska jedini institucionalni okvir, odnosno država u kojoj srpski narod na ovim prostorima može da ima svoju slobodu. Položaj boraca nije na onom nivou na kojem bi trebalo da bude ali Opština Pale pokušava sa svoje strane da, kroz odluku o dopunskim pravima boračkih kaegorija, izdvoji neka dodatna sredstva osim onog redovnog budžeta namijenjenog toj populaciji. Vjerujemo da to nije dovoljno ali da je pokušaj da to stalno unapređujemo jedna dobra namjera”, poručio je Šekara.

Specijalna jednica “Beli vukovi”, čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine.

Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

Filter 2019