Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Cvijanović: Poštovati svaku žrtvu datu za Srpsku

Izvor: Nezavisne novine

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da treba poštovati svaku žrtvu datu za Srpsku i izrazila uvjerenje da će Republika Srpska svake godine biti sve jača i razvijenija jer je pokazala kapacitet institucija boreći se sa raznim problemima.

Cvijanovićeva je naglasila da se nikada ne smije prestati sa iskazivanjem poštovanja prema svemu što je dato i ugrađeno u temelje Republike Srpske.

“Sloboda je stvarana mukotrpno uz mnogo ljudskih žrtava, ljudi su ostali bez dijelova tijela, a materijalna razaranja su ogromna”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon što je, povodom obilježavanja Dana Republike, u ime institucija Srpske, položila vijenac na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju Sveti Pantelija.

Ona je istakla da Republika Srpska danas živi u slobodi, razvija se, suočava se sa različitim izazovima, ali ih i prevazilazi.

“To nas ne smije odmaći ni na koji način od onoga što su prave vrijednosti i kada je riječ o stvaranju Republike Srpske, ali i kada je riječ o njenom razvojnom putu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je uvjerena da će Republika Srpska svake godine, za svaki Dan Republike i za svaki drugi važan praznik biti sve jača i razvijenija.

“Pokazali smo kapacitet institucija Republike Srpske boreći se sa raznim problemima – političkim pritiscima, ekonomskim nedaćama, te epidemijom virusa korona, savladavajući te prepreke i uspostavljajući sve čvršću vezu naših institucija i građana”, naglasila je Cvijanovićeva.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstitutivni status.

Filter 2019