Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

Pomoć opštini sa milionskim štetama; načelnici i gradonačelnici u Kostajnici

Izvor: Srpska info

Kostajnicu su danas posjetili gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i dogovorili su konkretnu pomoć ovoj opštini koja ima milionske štete od zemljotresa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da su se 44 predstavnika lokalnih zajednica sastali u Kostajnici na inicijativu Glavnog odbora SNSD i načelnika iz regije.

Ćosić koji je inače i predsjednik Saveza opština i gradova Srpske naveo je da SNSD ima najveći broj načelnika i gradonačelnika u okviru Saveza, te da vjeruje da će inicijativa za pomoć Kostajnici biti prenesena i na nivo institucije.

-Već danas će na svim faksovima opština i gradova u Republici Srpskoj biti zahtjev za interventnu, hitnu pomoć opštini Kostajnica. Ja sam ubijeđen da, ako želimo da pokažemo da su 64 opštine i grada u Republici Srpskoj jedno i da su solidarne, moramo podržati opštinu Kostajnica odmah, do srijede, imajući u vidu da je januar- rekao je je Ćosić.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izabran je za koordinatora prikupljanja pomoći Kostajnici.

– Dogovorili smo da u narednom periodu procjenimo stanje i mogućnosti naših lokalnih zajednica, kako i na koji način možemo pomoći opštini Kostajnica i to ćemo i uraditi naredne sedmice- rekao je Pavlović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić izjavio je da je opština Kostajnica pretrpjela katastrofalan zemljotres i da je potrebno što prije da opštinski i gradski budžeti uplate određena novčanu pomoć Kostajnici.

-Mislim da je najkonkretnije, najprirodnije, uz svu ostalu humanitarnu pomoć u hrani i građevinskom materijalu, da lokalne uprave određena sredstva uplate na račun posebnih namjena, da bi onda oni vidjeli šta im je najpotrebnije i da bi što prije ljudi bili sigurni i da prezime u svojim domovima, a onda na proljeće, sa početkom građevinske sezone da se krene operativno u rješavanje ostalih problema-rekao Adžić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić podsjetio je da je ova opština pomogla Kostajnici sa građevinskim materijalom i operativom koji su služili za saniranje štete.

-Kozarska Dubica, koja je i sama u stanju potrebe da dobija pomoć i dobili smo pomoć Vlade Srpske, će ipak pomoći opštini Kostajnica u smislu da ćemo, kao najbliža opština, poslati svoje građevinske strojeve kada dođe do rušenja objekata-poručio je Reljić.

On je najavio i novčanu pomoć Kostajnici.

Iz opštine Kostajnica je saopšteno da su gradonačelnici i načelnici iz SNSD konkretnu pomoć dogovorili na sastanku sa načelnikom opštine Kostajnica Nikolom Janjetovićem.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović kaže da je ohrabren ovom posjetom.

-Ovdje je pokazano jedinstvo. Idemo zajedno raditi i drago mi je što su se kolege okupile ovdje i iskazale apsolutnu podršku opštini Kostajnica- istakao je Janjetović.

Dodao je da je prioritet da se popiše šteta i obezbijedi krov nad glavom za ljude koji ga nemaju.

Podsjećamo, Kostajnica je opština u Republici Srpskoj u kojoj su najveće štete od zemljotresa koji je bio 29. decembra prošle godine.

Načelnik Kostajnice Nikola Janjetović danima apeluje na svaki oblik pomoći, a najviše na pomoć u garđevinskom materijalu, kontejnerima za smještaj i radnoj snazi.

Na račun opštine Kostajnica je do 5. januara uplaćeno 306.360 KM za obnovu, dok su 5. i 6. januara fizička lica uplatila 350 KM, a na devizni račun je uplaćeno 1.173 KM.

Podrhtavanja i blaži zemljotresi u Kostajnici ne prestaju od 28. decembra, a najjači nakon onoga od 29. decembra čija je jačina bila 6,3 stepena po Rihteru, bio je na Badnje veče i iznosio pet stepeni po Rihteru. On je uzrokovao dodatna oštećenja na zgradi opštine u Kostajnici. Oba puta epicentar je bio u obližnjem području Petrinje u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da bi šteta u Kostajnici mogla da bude oko 20 miliona maraka.

Opštinski štab za vanredne situacije je donio odluku da se obustava rada Javne predškolske ustanove Kluba za djecu Kestenko produži do 18. januara ove godine.

Filter 2019