Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

PALE: Služena večernja bogosluženja i naloženi badnjaci

Izvor: SRNA

Ispred pravoslavnih hramova na području opštine Pale večeras su, nakon večernjih službi, naloženi badnjaci.

Nakon što je u Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama prvi put osveštan i naložen badnjak, priređen je vatromet i služeno kuvano vino.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je Badnje veče i najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

On je istakao da su svi večeras na Palama ponosni na gradnju novog Hrama, te zahvalio građevinskom odboru i svima koji su dali podršku za njegovu izgradnju.

“Hram će, kada bude završen, biti na ponos svih pokolenja. Cilj je da u toku ove godine, koja će biti teška zbog virusa, nađemo sredstava i smognemo snage da završimo vanjsko uređenje i podnu podlgu unutra. Večeras smo prvi put imali priliku da obilježimo Badnje veče na tradicionalan način paljenjem badnjaka”, rekao je Jugović.

Jugović je pozvao Paljane da u miru i ljubavi provedu Božić.

Starješina Hrama Nemanja Mandžić istakao je da su prvi put u hramu obilježili Badnje veče, služili večernje bogosluženje, te obavili pijukanje sa puno đece.

“Ljudi koji su došli i dolaze, podstiču nas da završavamo i gradimo Hram, jer u isto vrijeme gradimo živu crkvu Hristovu, živu zajednicu. Sam Hram ne bi imao smisla bez naroda koji dolazi”, naveo je Mandžić.

On je zahvalio građevinskom odboru za izgradnju Hrama koji su učinili mnogo u teškim vremenima i doveli do toga da se uveliko služe liturgije.

Božićna liturgija biće služena u ponoć u Hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila, a u 5.00 časova ujutro u crkvama na Palama, Mokrom i Podgrabu.

U petak, 8. januara, drugog dana Božića, Sveta liturgija posvećena Saboru Presvete Bogorodice počinje od 8.00 časova u Sabornom hramu, a u crkvama Pale i Mokro jutrenje i liturgije od 9.00 časova.

Filter 2019