Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

Obilježeno 27 godina od pogibije Zorana Cvijetića

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Romanija i načelnika Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti.

Tim povodom služen je pomen, a na spomen-obilježje, na mjestu pogibije Cvijetića kod Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Novom Sarajevu, cvijeće su položilile delegacije MUP-a Republike Srpske, Udruženja veterana, grada Istočnog Sarajeva i njegovih opština, kao i boračkih organizacija.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Goran Mačar istakao je da je Cvijetić bio najmlađi načelnik, koji je dao veliki doprinos i u izgradnji Republike Srpske, a posebno u njenoj odbrani i odbrani srpskog naroda.

“Zoran Cvijetić je heroj srpskog naroda i ponos i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i veterana službi bezbjednosti”, rekao je Mačar.

On je dodao da veterani, ali i grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu, ne zaboravljaju svoje heroje.

“Uvijek ćemo podsjećati i političare, bez obzira jesu li na poziciji ili u opoziciji, da su heroji na prvom mjestu. Takođe ćemo i sa ovog mjesta poručiti svima onima koji ne vole Republiku Srpsku, da je Srpska realnost, bez obzira ko je voli ili ne voli”, rekao je Mačar i istakao da će Republika Srpska postojati, sve dok postoji i jedan Srbin u njoj.

On je poručio političarima u Republici Srpskoj da Srpska opstaje samo ako je ekonomski održiva i ako njeni heroji, kao i porodice heroja koji nisu živi, mogu dostojanstveno da žive.

“Svi moramo biti jedinstveni u odbrani Republike Srpske i sa ponosom, da i u buduće slavimo Dan Republike Srpske i da se prisjećano ovih naših heroja”, rekao je Mačar.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da je Cvijetić istinski heroj novog doba koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske, prvo kao pripadnik MUP-a i načelnik Centra, a poslije kao neko ko je dao svoj život, zajedno sa 782 pripadnika MUP-a, za očuvanje Republike Srpske.

“Na nama, kao i predstavnicima institucija i lokalnih zajednica je da gajimo sjećanja na pokojnog Zorana, kao i na sve pokojne borce Republike Srpske”, poručio je Katić i dodao da se po Cvijetiću zove jedna ulica u Istočnom Novom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Udruženju veterana su u ovoj opštini dodijeljene kacelarije, kako bi se članovi ovog udruženja mogli sastajati i evocirati uspomene na Cvijetića.

“To je jedan od načina da se istrgnu iz zaborava pripadnici Vojske Republike Srpske i MUP-a, te da sve generacije koje dolaze, podsjećamo ko su oni bili i koju su žrtvu ponijeli za stvaranje Srpske. Da se ne zaboravi, ali i da se ne ponovi”, istakao je Katić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je doprinos pripadnika MUP-a Republike Srpske nemjerljiv u toku rata, a posebno u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

Šarović je rekao da je zahvaljujući majoru Cvijetiću, ali i pripadnicima srpske vojske i policije, stanovništvo ostalo na području Sarajevsko-romanijske regije.

“Cvijetićev udio u tome je nemjerljiv”, istakao je Šarović, te rekao da je Cvijetića pogodio neprijateljski snajper, od kog je umro u 32. godini, kao jedan od najmlađih oficira, izuzetno hrabar.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da Cvijetić nije dozvolio da se sjedište Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti pomjeri iz Srpskog Sarajeva, na bezbjednije područje.

“Ako se Centar pomjeri iz Lukavice i Srpskog Sarajeva, narod će izgubiti povjerenje i u Republiku i u institucije. Ja ne želim odozdo da odem, ja ostajem do kraja, dok se sve ne završi”, prenio je Bjelica, kako je nekada govorio Cvijetić.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo što grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Udruženje veterana, njeguju uspomenu na dan kada je Cvijetić stradao, čime mu odaju poštovanje.

On je poručio da će se nastaviti sa njegovanjem ove tradicije i prenošenje na mlade, te poručio da se ne smije dozvoliti nikada da se zaborave đela onih koji su učesvovali i stvarali Republiku Srpsku, a jedan od njih je i Cvijetić.

Filter 2019