Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

“Obaveza nas preživjelih je da se poklonimo njihovim žrtvama”

Izvor: Boračka organizacija “Ilidžanski borac”/fb/

Predstavnici Opštinske boračke organizacije ”Ilidžanski borac” i Opštine Istočna Ilidža jutros su poližili vijence na spomen kapeli u Vojkovićima, spomen obilježju u Kasindolu i spomen ploči na Dobinji 4, čime je obilježen današnji praznik ”9. Januar”’, Dan Republike Srpske.

Za razliku od prethodnih godina, a poštujući epidemiološke preporuke, nije bilo masovnog okupljanja.

Nemanja Močević, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca u ”Ilidžanskom borcu” čestitao je svim građanima Republike Srpske današnji praznik.

“Republiku Srpsku niko ne voli više od nas djece poginulih boraca i želim da našim građanima čestitam 29. rođendan Republike Srpske” – rekao je Močević.
On je dodao da nije zadovoljan statusom, koji trenutno imaju porodice poginulih boraca, a posebno njihova djeca.

“Porodice poginulih boraca nisu ispoštovane ni nakon 25 godina od kraja rata. Snalaze se kako znaju i umiju. Sramota je da je još uvijek nezaposelno preko hiljadu djece poginulih boraca. Invalidnine koje se isplaćuju porodicama nisu dovoljne i to su najveći problemi sa kojima se susreću porodice koje su za Republiku Srpsku dale najveću žrtvu” – kaže Močević.


Goran Šehovac, predsjednik Skupštine ”Ilidžanskog borca” složio se s Močevićem da prava boračke populacije, koja je stvarala Republiku Srpsku, nisu riješena na adekvatan način, te je naglasio da danas želi da stavi akcenat na prazničnu priču.

“Danas je dan da slavimo. Mnogi od nas su u ratu dali ono najvrijednije, očeve, sinove, braću… Mi koji smo preživjeli slavićemo današnji praznik, jer volimo Republiku Srpsku i ne daj Bože da bude ugrožena na bilo koji način, bićemo opet spremni da je branimo” – rekao je Šehovac.


Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježjima u Istočnoj Ilidži, delegacija ”Ilidžanskog borca” i Opštine Istočna Ilidža položila je vijence i na Vojničkom groblju ”Mali Zejtinlik” na Sokocu, gdje je sahranjeno preko hiljadu poginulih boraca.

“To je najveće vojničko groblje s ove strane Drine, gdje je većina boraca dva puta sahranjena. Podsjetiću da se poslije ”Dejtona” desilo da smo svoje poginule borce ekshumirali sa Ilidže, iz Vogošće, Ilijaša, Hadžića… i ponovo sahranjivali na Sokocu. Obaveza nas preživjelih je da se poklonimo njihovim žrtvama” – kaže Šehovac.

Filter 2019