Sun. Mar 7, 2021
ћирилица /latinica

Nova pravila u Palama: Neaktivni odbornici ne mogu računati na naknadu

Autor: FILTER/M.K.

Na prvoj redovnoj sjednici novog saziva Skupštine opštine Pale, odbornici su usvojili odluku kojom se pravi razlika između aktivnih i neaktivnih odbornika.

Skupština opštine Pale usvojila je Odluku o odborničkom dodatku a od ove godine, po prvi put će odbornicima koji ne dolaze na sjednice dodatak biti umanjen. Odbornik ima pravo da ne prisustvuje jednoj sjednici godišnje. Svako naredno odsustvo znači umanjenje dodatka za 50 odsto.
„Želimo da uozbiljimo rad skupštine jer smo u proteklim mandatima imali situacije da odbornici osvoje mandat pa se ne pojavljuju na sjednicama, a primaju naknadu“, rekao je Damjan Škipina, predsjednik SO Pale.

Odlukom je definisano i da se dodatak umanjuje „odborniku koji ne prisustvuje sjednicama i ne učestvuje u radu i odlučivanju većine tačaka“.
„U prethodnom mandatu je bilo odbornika koji uopšte nisu dolazili. Ja sam često pominjao da od 25 odbornika čak 18 nikada nije izašlo za govornicu, čak ni da kaže „Dobar dan“ a ne da učestvuje u radu”, naveo je Igor Tošić, odbornikPDP-a.

Odbornici u SO Pale za svoj rad mjesečno dobijaju 450 KM i taj iznos je maksimalan koji mogu dobiti. Nema uvećanja po osnovu dodatnih sjednica.

Filter 2019