Thu. Feb 25, 2021
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Odložen izbor odbornika za gradsku skupštinu; osuda izjave Bakira Izetbegovića

Autor: FILTER/M.K.

Iako je to bilo najavljeno, na prvoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilica nisu izabrani odbornici koji će svoju opštinu predstavljati u gradskom parlamentu. Sjednica je prekinuta a nastavak zakazan za sedam dana.

Sjednica je prekinuta neposredno prije te tačke i to na zahtjev kluba odbornika SDS-a. Kao razlog navode da je potrebno utvrditi da li su pojedini odbornici u sukobu interesa. Čekaju izjašnjenje komisije za sukob interesa.

„Nije ništa sporno, samo smo prolongirali na sedam dana da ne bismo ulazili u neku pravnu zamku. Zakazao je predsjednik sjednicu za ponedjeljak pa ćete imati informaciju koji odbornici idu u Skupštinu grada“, naveo je Goran Šehovac, šef kluba odbornika SDS-a.

U SNSD-u kažu da ih je ovaj potez iznenadio. Pitaju zašto se tek na današnjoj sjednici govori o tome da su pojedini odbornici možda u sukobu interesa i znači li to da bi odluke koje su usvjojene na ovoj ali i prethodnim, posebnim sjednicama, mogle biti nevažeće.

„Ako su već odlučili da prekinu sjednicu trebala je biti prekinuta na samom početku. Ako postoji sumnja da ima odbornika koji su u sukobu interesa, onda sve odluke koje smo do sada donijeli nisu pravosnažne“, izjavio je Miloš Golijanin, zamjenik šefa kluba odbornika SNSD-a.

Odbornici su ipak bili jednoglasni u zajedničkoj osudi nedavne izjave Bakira Izetbegovića u kojoj je iznio svoj stav o srpskom narodu.
„Mora on da zna da je loš čovjek. Izašlo je 150 hiljada Srba iz Sarajeva, a vodili su kulturni dio čitavog Sarajeva prije rata. Sad tih istih Srba nema u Sarajevu. O njegovoj politici i mržnji ne treba ni pričati. Poručujemo mu da se bavi ekonomijom i da njegovi saborci mogu svoje porodice prehraniti, a ne ovom ratnohuškačkom mržnjom prema Srbima“, rekao je Šehovac.
„To je širenje političke netrpeljivosti, političke mržnje. Želimo da se javno izvini za tu izjavu“, rekao je Vladimir Ćosović, šef kluba odbornika SNSD-a.

Osuda izjave Izetbegovića na dnevni red današnje sjednice uvrštena je na prijedlog odbornika Ujedinjene Srpske Zorana Trapare. Njegov drugi prijedlog da se osudi i odluka Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora u Srebrenici nije dobio podršku skupštinske većine.
Iz SDS-a poručuju da skupštinska većina nije glasala za osudu poništenja izbora u Srebrenici jer čekaju mišljenje Apelacionog vijeća Suda BiH.
Na prvoj redovnoj sjednici SO Istočna Ilidža, većinom glasova razriješen je v.d. direktora JZU ”Dom zdravlja” Istočno Sarajevo Danko Vasiljević. Podsjećamo, ranije je u SO Istočno Novo Sarajevo na ovu funkciju imenovan Dejan Šešelj. Ovakav način imenovanja rukovodstva Doma zdravlja dio je Sporazuma dvije opštine.

Filter 2019