Sun. Mar 7, 2021
ћирилица /latinica

Iduće sedmice tužbe protiv članova CIK-a

Izvor: Srna

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas u Istočnom Sarajevu da će SNSD iduće sedmice podnijeti pojedinačno tužbe prema članovima Centralne izborne komisije /CIK/ BiH zbog kršenja zakona u vezi sa poništavanjem izbora u Doboju i Srebrenici.

“Svim članovima CIK-a koji su glasali za takvu odluku biće podnesena prijava ili više krivičnih prijava. Pravni tim SNSD-a na tome već radi, a finalizacija prijava desiće se početkom naredne sedmice”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio da je riječ o “debeloj” zlouporebi položaja, o politički motivisanim odlukama i o nedoraslim ljudima u Komisiji.

Dodik je napomenuo da je daleko više prigovora bilo zbog izbora u Mostaru, nego u Srebrenici i Doboju.

“Ali, ostao je politički inženjering koji je išao za tim da su političke partije iz opozicije u Republici Srpskoj koja u Komisiji ima kadrove spremne bile da poništavanjem dijela izbora u Doboju ponište i izbore u Srebrenici. PDP i SDS učestvovali su u podršci zajedničkom kandidatu na izborima i sada je pitanje kada lažu – kada su zajedno u kandidaturi da bi pokazali srpsko okupljanje oko srpskog kandidata ili kada se njihovi kadrovi u CIK-u, kao produžena ruka, ponašaju na ovakav način”, pitao je Dodik.

Dodik je podsjetio da u Srebenici u roku koji je bio propisan na dan izbornog procesa nije bilo nijedne žalbe, te da formalno gledano nije bilo moguće pokrenuti proces poništavanja.

“Ali, u nemogućoj BiH sve je moguće”, ocijenio je Dodik, koji je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, SNSD se priprema za izbore u Doboju i Srebrenici i krajnje je vrijeme da CIK konačno odredi dan i pravila za te izbore, jer je nedopustivo da od ove dvije lokalne zajednice pravi slučaj.

“Izbori koje ćemo održati pokazaće da će prvobitni rezultati biti potvrđeni”, poručio je Dodik.

Filter 2019