Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Zahtjev za smjenu Savjeta ministara nije prošao

Izvor: Nezavisne novine

Zahtjev za smjenu Savjeta ministara BiH koju je pokrenula grupa poslanika nije dobila potrebnu većinu, jer je 13 glasalo za, protiv su bila 24 i tri suzdržana.

Nakon višesatne rasprave o zahtjevu za smjenu Savjeta ministara poslanici su glasali na kraju sjednice.

Predlagači zahtjeva za iniciranje glasanja o nepovjerenju su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić, Damir Arnaut i SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Aida Baručija (Nezavisni blok) obrazložila je inicijativu kazavši da je to dužnost poslanika obzirom da su svjedočili neradu Savjeta ministara, te skandala poput korona partija, ilegalnih igara za sreću, kao i kašnjenje nabavke vakcina čime se narušava zdravlje građana i ruši privreda.

“Jedini način je da se trenutni saziv rasformira, inače ćemo imati tešku situaciju u svim segmentima koji su u nadležnosti Savjeta ministara. Iza nas je težak period i komplikovan put i vrijeme je da se aktiviramo jer postoji potreba da se stvari pokrenu s mrtve tačke“, kazala je Baručija.

Tvrdi da su stvari izmakle kontroli i da je zbog toga jedino relano da se ovaj saziv Savjeta ministara danas rasformira.

Zoran Tegletija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH nije se obratio kazavši da nema potrebe.

Saša Mgazinović (SDPBiH) kazao je da su u zahtjevu opisani razlozi, ali da želi reći šta njega tišti kao poslanika, te poručio da je nekorektno probleme u USK adresirati krajišnicima.

„Dajte ljudima novac, pa onda kažite. Upravljanje migrantskom krizom je u rukama Savjeta ministara i to je jedan od razloga za smjenu Savjeta ministara. Iz pitanja kolege Zukana Heleza crpim razlog za stav da treba da ode ovaj saziv Savjeta ministara, a veznao je za nabavku vakcina“, kaže Magazinović.

Poručio je i da mu nije jasno da se svi slažu po pitanju legalizacije kanabisa, ali da ništa ne rade.

Poručlio je da mu predsjedavajući Savjeta ministara BiH i nakon 16 dana nije omogućio da pričaju o leglaizaciji kanabisa, te da nije problem da priča i ovako i da pita je li bolje da nam „građane liječi država ili dileri“.

Poručio je i da SDA u hodniku „skida“ Savjet ministara, a u sali brani.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) istakla je da joj nije drago što je bila u pravu kada nije glasala za ovaj saziv Savjeta ministara.

Edita Đapo (SBB) iskazala je nezadovoljstvo, ali je prenijela i nezadovoljstvo građana neradom i neaktivnošću ovog Savjeta ministara.

Osvrnula se na tri srateške stvari, nabavku vakcina, ekonomiju i migracije.

Osvrnula se i na ekonomske mjere utvrdivši da Savjet ministara kasni sa zaduženjima i time ugrožava niže nivoe vlasti.

„Kasne i sa inicijativama, pomjeranju plaćanja PDV-a, smanjenju PDV-a za ugostiteljstvo i turizam, te plaćanju akciza . Savjet ministara nije odgovorio ni na jednu od ekonomskih mjera, iako su im parlamentarci davali prijedloge“, kazala je Đapo.

Dodala je da je krajnje vrijeme da se preduzmu sve aktivnosti kako bi se pitanje migracija rješilo, te dodala da će zbog svega toga podržati smjenu.

Zukan Helez (SDPBiH) kazao je da, iako prati politiku, ne zna pola ministara u sazivu Savjeta ministara jer se većina od tih ministara nigdje ne viđaju i da su zatvoreni u svoje kabinete.

„Činjenica da su do sada predložili pet zakona je dovoljna da treba da odu“, kazao je Helez, dosdavši da ovaj saziv Savjeta ministara ne kreira, nego djeluje na pojave i probleme.

Spomenuo je i ljubavne afere nekih ministara, te dodao da bi nakon toga bilo sasvim normalno da taj ministar podnese ostavku.

Osvrnuo se i na nepotizam, te zapošljavanje zetova u kabinete, ali i neukidanje beneficija, iako je situacija teška.

Šemsudin Mhmedović (SDA) kazao je da je sastav Savjeta ministara imenovan prije nepunih 13 mjeseci, a na temelju dogovora stranaka koje su potpisale Platformu odbrane.

„Formalno ovaj saziv Savjeta ministara je funkcionisao, održavao sjednice, donosio akte i zakone, njih četiri, koji nisu njihovo djelo nego prethodnog Savjeta ministara. Prema rezultatima rada Savjeta ministara odgovorno tvrdim da ne može imati podršku zastupnika jer nije odgovorilo na potrebe. Obećavali su mnogo, ohrabrivali su napredak BiH, ali sam bio skeptik da će predsjedavajući Savjeta ministara imati hrabrosti da provede ono što je obećao“, kazao je Mehmedović.

Rekao je da je pred poslanicima odluka da li podržati inicijativu ili glasati protiv, pitanje je šta je dobro za BiH, te upitao da li postoji politička platforma na bazi koje će se formirati neka većina i formirati Savjet ministara.

„Da li postoji analiza o posljedicama odluke smjene Savjeta ministara ili je ovo samo politikanski nastup i zabavljanje javnosti“, kazao je Mehmedović.

Ističe da nije Savjet ministara radio kako se očekivalo, ali da se ne može dozvoliti blokada aktivnosti i euroatlanskih integracija.

Zukan Helez (SDP) odgovorio je da bi ovaj saziv Savjeta ministara radio do izbora novog, ali da inicijatori ostavke ne moraju polagati račune imaju li novu platformu da formiraju vlast.

Adil Osmanović, šef Kluba SDA kazao je da će parlamentarci imati priliku raspravljati o radu Savjeta ministara, te da je potrebno napraviti poređenje sa radom prethodnog saziva Savjeta ministara, te kazao da je Savjet ministara koje je predvodio Denis Zvizdić u 2015. godini donijelo 35 zakona, te je potvrđen status BiH za sticanje kandidatskog statusa, te je usvojena reformska agenda.

Podsjetio je da je 2016. godine BiH podnijela zahtjev za članstvo, a 2018. BiH dobila upitnik.

„Ovo je nešto što sam imao potrebu istaknuti kakvu smo poziciju ostavili novom sazivu Savjetu ministara da donosi zakone koji će biti reformski i rješavati probleme građana. Ako pogledamo rad aktuelnog saziva da su usvojili četiri nacrta zakona, četiri strategije, to je jako malo i nedopustivo“, kazao je Osmanović, te podsjetio na riječi Tegletije koji je rekao da više od jedne godine od izbora BiH nije uspjela formirati vlast i zbog toga moramo požuriti sa reformama.

Kaže da se ponadao, ali nažalost ono što je urađeno malo je i nedopustivo.

Dragan Mektić (SDS) istkao je da je govoriti ovako negativno o radu Savjeta minsitara, a ne podržati njegovu smjenu, nedostatak obraza.

Adil Osmanović (SDA) pitao je Mektića koja je alternativa i da će SDA dati priliku Savjetu ministara do polovine godine.

Damir Arnaut (Naša stranka) pitao je na čemu bazira mišljenje da je Zoran Tegletija uspješan i na čemu to temelji.

Branislav Borenović (PDP) kazao je da je ovdje sve jasno i da je strategija stranaka na vlasti da četiri godine prođu u blokadama i ucjenama.

Dženan Đonlagić (DF) kazao je da će ovaj saziv Savjeta ministara biti promijenjen do kraja mandata.

U izjavi novinarima Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a, kazala je da će zatražiti smjenu Miloša Lučića, ministra za ljudska prava, a nakon što je DNS podržao zahtjev za smjenu Savjeta ministara BiH.

Filter 2019