Thu. Jan 28, 2021
ћирилица /latinica

Epilog događaja u Vašingotonu: Četiri osobe stradale, 52 uhapšene

Izvor: Agencije

Četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsjednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola.

Oni su pokušali da spriječe Kongres da potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima, izjavio je šef policije u Vašingtonu.

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 časova. Kako je naveo, 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila, gdje se nalazi Kongres SAD, prenosi Rojters.

Ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili koje je zabranjeno.

Konti je rekao da su pronađene dvije cijevne bombe u sjedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti nije želeo da identifikuje ženu koju je policajac pogodio i ubio, ali je rekao da su još tri osobe preminule zbog “hitnog zdravstvenog stanja”.

U neredima je povrijeđeno 14 policajaca, od kojih je dvoje hospitalizovano.

Za sada nije poznato da li je bilo dodatnih hapšenja.

Kongres SAD nastavio je sjednicu na kojoj treba da bude potvrđen rezultat predsjedničkih izbora 3. novembra, koja je prekinuta kada su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola – simbola američke demokratije.

Osude iz cijelog svijeta

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su i brojni svjetski zvaničnici na društvenim mrežama.

Oni su uglavnom prenijeli da su iznenađeni, zabrinuti i šokirani aktuelnim zbivanjima i dali su podršku izabranom predsjedniku Džou Bajdenu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran scenama u Vašingtonu i da se ishod izbora mora poštovati.

“Šokantne scene u Vašingtonu, ishod ovog demokratskog izbora, mora se poštovati”, napisao je on na Tviteru.

Predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da ga zabrinjavaju scene koje vidi.

“Demokratski glasovi moraju da se poštuju. Uvjereni smo da će SAD obezbjediti da se zaštite prava demokratije”, napisao je on takođe na ovoj društvenoj mreži.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da veruje u snagu američke demokratije i da vjeruje da će izabrani predsjednik Džo Bajden prevazići ovo vrijeme tenzija i ujediniti američki narod.

Filter 2019