Fri. Feb 26, 2021
ћирилица /latinica

Diplomci ETF-a napravili aplikaciju koja kontroliše tečnost u rezervoaru

Izvor: RTRS

Diplomci Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Miljan Gaco i Emir Gegić napravili su aplikaciju koja kontrolište tečnost u rezervoaru. Aplikacija ima višenamjensku upotrebu u odnosu na starije sisteme, a koristi se u industrijskim procesima.

Miljan Gaco i Emir Gegić više od dva mjeseca radili su na izradi sistema koji kontrolište tečnost u rezervoaru pomoću složenih programskih paketa. Cjelokupan proces odvija se u realnom vremenu, a korisnik aplikacije proces prati putem grafičkog prikaza, što u mnogome olakšava rad na ovim sistemima.

– Podaci se kupe u realnom vremenu i prenose se na personalni računar koji može biti bazna stanica. Industrijski proces u našem slučaju održavanje konstantnog nivoa tečnosti u rezervoaru ne mora biti usko vezan za mjesto gdje se nalazi bazna stanica nego može biti i do nekoliko kilometara daleko. Što se tiče samog kontrolera on se koristi u svim industrijskim procesima i zamjenjuje stare procese, upravljiviji je i ekonomičniji se što se tiče održavanja – ističe Gaco.

Diplomski rad Miljanovog kolege Emira zasniva se na temi programiranja tač panela, koristeći jedinstven programski paket pomoću kojeg korisnik upravlja i kontroliše rad neke mašine u industrijskom procesu.

– To je tač panel isti kao mobilni ekran, koristi se isto kao što bi koristili ekran za mobilnu aplikaciju, dakle namijenjen je kako za inženjere tako i za najobičnijeg korisnika. Ima ugrađen temperaturni senzor koji u realnom vremenu šalje trenutnu temperaturu tečnosti u rezervoaru i na osnovu toga mi dalje kontrolišemo proces – navodi Gegić.

Redovni profesor na ovom fakultetu i mentor dvojici sjajnih studenata, Slobodan Lubura čini sve da bi se studenti orijentisali na praktično znanje. Fakultetska laboratorija u kojoj studenti uče, rade i stvaraju, opremljena je za sticanje neophodnih znanja, upravljanje i regulaciju u savremenom industrijskom okruženju.

– Oprema je uglavnom dobijena austrijskim kreditom od prije desetak godina. Orijentisani smo na praktično znanje, imamo mnogo prakse, manje teorije i sve se to odvija u ovoj laboratoriji. Teško je, ali se znanje isplati – smatra Lubura.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske “Webometrics ” rang-liste univerziteta, ostvario je napredak za 1.703 mjesta u odnosu na izvještaj iz jula 2020. godine i trenutno se nalazi na 3.775-oj poziciji svjetskih univerziteta.

Filter 2019