Tue. Mar 2, 2021
ћирилица /latinica

Dvije Srpkinje, dva lica Sarajeva

Izvor: Filter

Vanja Bjelica Prutina, prototip savremene državljanke BiH, srpskog porijekla, prihvaćene od bh javnosti, nezavisna državna službenica koja s indignacijom odbija negodovanje tamo nekih Srba iz Srebrenice zbog odluke o poništavanju izbora u tom gradiću.

Pejka Medić, urednica državnog medija koja je u sebi “sabrala” i previše srpskog za glavni grad BiH.

Na njihovom primjeru do srži je ogoljeno tzv. multietničko Sarajevo. Pokazalo se kakve Srbe žele u “mahali”. Obje su po srpskom ključu došle na pozicije u institucije BiH. Bjelica Prutina kao pravnik u CIK BIH a, Medićeva kao dugogodišnji novinar na uredničko mjesto u BHRT-u. Sve je divno funkcionisalo, odisalo skladnošću, mirisalo na lagodan, multinacionalni suživot, do momenta kada je Pejka Medić naivno povjerovala da je BHRT zajednički medij, od kojeg se s pravom očekuje da bude gledan i prihvaćen od sva tri naroda i Ostalih a ruku na srce, niti je gledan niti prihvaćen.

Brutalno je napadaju, njeno ime razvlače po portalima, u komentarima joj prijete klanjem, zbog svega i svačega, najmanje zbog profesionalnih kvaliteta a najviše što se ne stidi svog srpskog imena.

Koliko god zabrinjavaju ti “čaršijski” napadi u većoj mjeri brine tišina u zapadnoevropskim i američkoj ambasadi. Predstavnici zemalja koji se kunu u slobodu medija ni riječi da progovore u njenu zaštitu, kao i Kancelarija OHR. Ćutanje je znak odobravanja, hm, hm. Ali su zato skočili kao vatrom opečeni, kada je trebalo stati u odbranu člana CIK iz reda Srba, Vanje Bjelice Prutina, i neka su, treba. 

No, samo pitamo ambasade moćnih zemalja, čime je Vanja zaslužila verbalnu zaštitu a Pejka nije? Samo i na osnovu površne analize posljedica odluka CIK u kojima je učestvovali Vanja Bjelica Prutina i rada Pejke Medić kao urednice na BHRT, jasno je zašto međunarodni zvaničnici selektivno reaguju a bošnjački javnost, političari, mediji, analitičari se “divljački” obrušavaju na Pejku dok Vanji aplaudiraju.

U percepciji Sarajeva, Pejka Medić je doživljena kao eksponent velikosrpske politike, četništva i sličnih nebuloza a Vanja je ta koja uvažava institucije BiH i prkosi zvaničnicima Republike Srpske, drugog objašnjenja za duple aršine nema. 

Objema iskreno želimo profesionalni i lični uspjeh, njihovi primjeru su samo potvrda dvostrukih standarda u Sarajevu prema predstavnicima srpskog naroda u institucijama BiH, a bilo ih je sijaset. Moraju biti svjesni svi koji idu na “privremeni” rad u institucije BiH da je tanka linija od podrške do medijske satanizacije.

Poruka i institucijama Republike Srpske da više povedu računa o kadrovima koji ih predstavljaju u smislu podrške, jer otići i raditi u Sarajevu nakon što je Bakir Izetbegović, nekažnjeno, rekao za Srbe da su loš narod, graniči se sa hrabrošću. Ta, blago rečeno bezobrazna izjava, kojom je Srbima stavio metu na čelu, zapravo treba da bude motiv da uzdignute glave idu u Sarajevo i učestvuje u radu zajedničkih institucija jer bez Srba niti su zajedničke niti je to BiH.

Filter 2019