Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /latinica

Vakcinacija protiv korone u domovima zdravlja

Izvor: Nezavisne novine

Isporuka prvih vakcina protiv virusa korona u BiH očekuje se krajem januara, rekao je juče Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

“Prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, stanovništvo starije od 65 godina i osobe koje rade u institucijama za smještaj starih i iznemoglih lica”, kazao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma BiH i dodao da su ovo samo prve narudžbe te da je BiH pristupila takozvanom globalnom sistemu nabavke vakcine Kovaks i naručila 1,2 miliona vakcina.

“Kroz EU mehanizam dogovorena je nabavka 882.000 doza vakcina, a riječ je o dvije vakcine odobrene u EU”, naglasio je Tegeltija i dodao da, kada je u pitanju cijena vakcina, ona se kreće u nivou od 10 dolara i vjerovatno će se i ostale vakcine kretati u toj cijeni.

“Uplatili smo oko 12 miliona KM, a Savjet ministara BiH obezbijedio je oko dva miliona KM za skladištenje i distribuciju, od tih 1,2 miliona vakcina za vakcinaciju 20 odsto stanovništva”, naveo je Tegeltija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za “Nezavisne” je potvrdio da se prva isporuka manjeg broja vakcina u RS očekuje krajem ovog mjeseca i početkom februara.

“Plan vakcinacije ćemo sprovesti kroz primarni nivo zdravstvene zaštite, planiramo da kroz domove zdravlja i vakcinacione centre izvršimo najveći dio vakcinacije. Naravno da će biti formirani i dodatni punktovi, ali to će biti u skladu sa količinama koje nam budu dolazile, tako ćemo i vršiti samu vakcinaciju”, naveo je Zeljković. Dodao je da, kada se uzme u obzir da će prve doze vakcine biti rezervisane za osobe starije od 65 godine te zdravstvene radnike, neće biti problem aplicirati ovu vakcinu.

“Zdravstvene radnike ćemo vakcinisati u zdravstvenim ustanovama, čime će nam biti olakšana i ubrzana vakcinacija”, kazao je Zeljković, dodajući da je pretpostavka da će u prvom kontingentu stići nekoliko hiljada doza vakcina protiv virusa korona.

“Ova vakcinacija neće iziskivati veće pripreme, a dodatna edukacija osoblja, koja se odnosi na poseban način čuvanja i pripremu ove vakcine, biće sprovedena u narednom periodu”, rekao je Zeljković.

Dodao je da će u RS vakcine stići putem Kovaks mehanizma, te iz EU, ali da su u toku pripreme za proceduru nabavke ruske vakcine te da krajem februara očekuju i vakcine iz te zemlje.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za “Nezavisne” potvrdili su da se prve doze vakcina putem Kovaks mehanizma mogu očekivati krajem januara, odnosno početkom februara.

“Poznato je i da se, u saradnji sa Predstavništvom RS u Ruskoj Federaciji, aktivno radi na nabavci vakcine ruskog proizvođača, a u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine”, naveli su u resornom ministarstvu.

Vakcinu prvo dobijaju:

Zdravstveni radnici

Stanovništvo starije od 65 godina

Osobe koje rade u institucijama za smještaj starih i iznemoglih lica

Filter 2019