Tue. Mar 2, 2021
ћирилица /latinica

Budžet opštine Pale 12.616.000 KM; Blagojević novi odbornik

Autor: FILTER/D.L.

Na današnjoj, prvoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Pale, usvojen je budžet za 2021. godinu u iznosu od 12.616.000KM, što je za pet miliona konvertibilnih maraka manje u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale, izrazio je zadovoljsvo radom nove skupštine jer su, kako je naveo, odbornici dali mnogo konstruktivnih i dobrih prijedloga.

“Budžet je podržala pozicija, dok je opozicija bila protiv, kao što i bude zbog političkih mimoilaženja, ali je bila veoma konstruktivna diskusija. Dogovorili smo se da i u narednom periodu radimo zajedno, uaglašavamo sve tačke dnevnog reda, pogotovo ako bude korekcije budžeta, rebalansa. Moraćemo da pratimo situaciju zbog pandemije virusa korona, pratićemo punjenje budžeta u prva tri mjeseca, a ako bude potrebno realizovaćemo rebalans. Građani treba da su na prvom mjestu i iz tog razloga je budžet manji u odnosu na prethodni, jer smo oprezni kada je u pitanju punjenje budžeta”, rekao je Jugović.

Igor Tošić, odbornik PDP-a, istakao je da opozicija nije podržala nacrt budžeta za 2021. godinu.

“Odbornici PDP-a su imali primjedbe na kreiranje ovog budžeta i smatramo, najmanje što je moglo da bude da učestvujemo u radu i donošenju i kreaciji istog. Zamjerke su konkretno bile zbog novonastale situacije sa pandemijom virusa korona. Poreski prihodi , prihodi indirektnih poreza su u opadanju. Rashodi za otlaćivanje kredita rastu ali stavka bruto plate, naknade raste”, naveo je Tošić.

Damjan Škipina, predsjednik Skupštine opštine Pale, istakao je da su donijete i usvojene odluke koje se tiču rada same Skupštine jer je neophodno da svi odbornici koji sjede u odborničkim klupama, doprinesu radu Skupštine Opštine Pale. Jedna od odluka tiče se i odborničke naknada koje neće biti povećane na osnovu dodatnih sjednica.

“Druga odluka se odnosi na određeno plaćanje naknade kad je u pitanju izmjena regulacionog plana, odnosno inicijativa za imjenu regulacionog planova. Do sada je Opština kod podnošenja tih inicijativa imala određene troškove obrade i objave u službenom glasniku”, pojasnio je Škipina.

Dr Predrag Blagojević novi odbornik

U odnosu na konstitutivnu sjednicu došlo je do jedne izmjene i to u klubu odbornika DEMOS-a. Umjesto Dejana Kojića, koji je vratio mandat, u skupštinu je došao doktor Predrag Blagojević.

“Smatramo da su odbornici DEMOS-a svojim diskusijama doprinijeli raznovrsnosti rasprave. U cjelini rasprava je bila demokratska, fer i mirna atmosfera. Kao klub smo zadovoljni današnjom sjednicom”, rekao je Blagojević.

Filter 2019