Mon. Mar 1, 2021
ћирилица /latinica

Bokonjić: Korona kod djece napada kardiovaskularni i nervni sistem

Izvor: RTRS

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je za RTRS da virus korona kod određenog broja djece ostavlja posljedice na kardiovaskularnom i centralnom nervnom sistemu.

Bokonjić je u emisiji Zdravosfera rekao da je u Republici Srpskoj, u prvom talasu virusa korona zaražen vrlo mali broj djece, ali da je od juna i jula kovid 19 počeo da se javlja i kod njih, ali u jednoj sasvim drugačijoj, odnosno blažoj kliničkoj slici nego kod odraslih.

On je naveo da ovaj virus može dovesti do upale pluća kod djece, zbog čega se i hospitalizuju. Podsjetio je da korona napada ne samo pluća i respiratorni trakt, već i mnoge druge sisteme.

– Virus korona kod djece napada kardiovaskularni sistem. Kod značajanog broja djece, nakon oporavka od kovida i negativnog testa, otprilike 20 dana do mjesec poslije, počele su određene kardiovaskularne tegobe – aritmija, ubrzan rad srca, simptomi zapaljenja srčanog mišića, do određenih promjena na koronarnim arterijama i razvoja aneurizme koje su nešto što liči na Kavasaki sindrom, odnosno autoimuno oboljenje koje napada koronarne arterije – naveo je Bokonjić.

On kaže da je riječ o djeci koja prije oboljenja od kovida nisu imala vidljive kardiovaskularne tegobe.

– Sada dolaze zbog tog. Očigledno je da virus ima veze s tim, kao i kod odraslih – rekao je Bokonjić.

On je naveo i da virus korona napada centralni nervni sistem, naročito kod adolescenata.

– Sve je više adolescenata koji imaju određene tegobe, u smislu ispoljavanja promjena ponašanja – blaža depresija, nesigurnost i nemogućnost koncentracije i pamćenja – istakao je Bokonjić

Filter 2019