Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić: Čim preuzmem funkciju osporiću odluku današnje skupštine

Izvor: Filter/ M. K.

Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da je ovo nastavak pokušaja ponižavanja njega kao prvog gradonačelnika koga su izabrali građani.
Kaže da je prije nekoliko dana dobio materijal za današnju sjednicu ali da je dobio i obavještenje da zbog aktuelnih epidemioloških mjera sjednici ne može prisustvovati.

“To je apsurd jer mene je izabralo više od 19 hiljada građana, da ja ne mogu da prisustvujem sjednici skupštine grada u kome ću biti gradonačelnik”, rekao je Ćosić, komentarišući današnje odluke većine u gradskoj skupštini.

Najavljuje da će kao gradonačelnik pozvati sve odbornike koji budu izabrani u gradsku skupštinu, kako bi razgovarali o formiranju skupštinske većine.

“Želim da im predstavim šta je to što želim da radim u gradu naredne četiri godine. Ja sam imao informacije da će se ovo danas desiti pa pozivam sve one što su prije nekoliko dana kritikovali Dodika i njegove izjave o izmjenama Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, u funkciji stvaranja balansa između načelnika i skupštine ili gradonačelnika i skupštine. Pozivam ih da se oglase”, izjavio je Ćosić.

Nešto ovakvo nije se, kaže, desilo u istoriji održavanja lokalnih izbora. Nikada, do danas, odlazeći gradonačelnik nije predložio načelnike odjeljenja, tvrdi Ćosić, dodajući da je Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi potpuno jasan.

“Jasno predviđa proceduru predlaganja i izbora načelnika odjeljenja. Ona se dešava na početku mandata”, kaže novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva koji funkciju preuzima u narednih 7-10 dana.

Poručuje da su mu današnji potezi aktuelne skupštinske većine olakšali posao.Kao legalista će, najavljuje, iskoristiti mogućnost koju mu daje zakon i osporiti današnje odluke o imenovanju načelnika odjeljenja.

“Smatram da je ovo nezakonito i osporiću odluku čim preuzmem dužnost. Uputiću resornom ministarstvu na izjašnjenje, kao i CIK-u. Ukoliko zakon kaže da je odluka dobra, vrlo rado ću sarađivati”, kaže Ćosić.

Smatra da mu glasovi skoro 20.000 hiljada sugrađana daju za pravo da pozove, kako kaže, vajne opozicionare da priznaju da su im bitne samo funkcije jer su u posljednjih par mjeseci zaposlili više od 20 ljudi u gradsku administraciju.

“Šta god da uradite ne možete osporiti volju građana. Kandidovao sam se i građani su me izabrali da bih promijenio stvari u Gradu Istočno Sarajevo i današnji potez mi daje još više snage”, poručuje Ćosić.

Filter 2019