Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Festival malih scena i monodrame ne prekida tradiciju, otvaranje 16. decembra

Autor: FILTER/ M.K.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 16. do 18. decembra, uz poštovanje svih predviđenih epidemioloških mjera, biće održan 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Zbog aktuelne situacije program je, u odnosu na ranije godine, skraćen na tri dana. Na festivalu će biti igrane po tri monodrame i predstave pozorišta iz BiH.

“Uvažavajući sve epidemiološke mjere i uslove smatrali smo da je neophodno da nađemo način i u nešto skromnijem formatu organizujemo festival. Poseban teret prilikom donošenja odluke je činjenica da je ovo godina jubileja – 25 godina, i bila je želje da bude organizovan na najvišem mogućem nivou”, rekao je Nenad Vuković, predsjednik Organizacionog odbora.

Mladen Janković, direktor Festivala istakao je da su učesnici značajne pozorišne kuće iz BiH – Narodno pozorište Republike Srpske, Narodno pozorište iz Tuzle i Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

“Zbog epidemiološke situacije ograničen je broj posjetilaca u sali Kulturnog centra na 30, ali kompletan zvanični takmičaraski program biće prikazan uživo, putem “Fejsbuk” i “Jutjub” platforme. Iz ovog razloga, odlučili smo da prvi put omogućimo publici da učestvuje u izboru najbolje predstave i monodrame ovogodišnjeg festivala”, istakao je Janković.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija Festivala je Rade Simović, a članovi reditelj Vitomir Mitrić, teatrolog Zoran Todorović i književnik Nedeljko Zelenović.

Ljubo Božović, selektor Festivala istakao je da 25 godina jednog festivala nije mala brojka, napomenuvši da je ove godine trebalo da bude završena i velika pozorišna scena, ali da se nažalost ni jedno niti drugo ne može obilježiti na dostojan način, zbog pojave virusa korona koja je uticala na ove promjene.

“Kao selektor morao sam da izmijenim kompletan program koji je bio spreman u martu i da pronađem druge predstave”, rekao je Božović.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Generalni medijski pokrovitelj su Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, televizije “Elta”, BN, BHT, BH radio jedan, te “Blic”.

Program Festivala

Festival će 16. decembra u 18.00 časova otvoriti monodrama Đurđe Vukašinović sa autorskim projektom “Edit Pjaf”, a od 20.00 časova predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom “Savršen proizvod”, u režiji Miroljuba Mijatovića, u kojoj igraju Anđela Ilić Šljiko, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

Sljedećeg dana u 17.00 časova predviđena je promocija knjige “Teatrološka bilježnica”.

Od 18.00 časova na programu Festivala je monodrama “Ima neka tajna veza”, u kojoj igra Milan Dimić, a u 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Tuzle predstavom “Putovanje” u režiji Midhata Kušljugića, koji i igra u njoj, kao i Remira Osmanović i Milenko Iliktarević.

Posljednjeg dana festivala, 18. decembra na programu je od 18.00 časova monodrama “Zašto baš on”, u kojoj režira i igra Jelica Kovačević, a od 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske predstavom “Izgubljeni u Bruklinu”, režija Vladimir Đorđević, koji i igra u njoj sa Željkom Erkićem.

Karte

Prodaja karata počinje u četvrtak, 10. decembra, od 9.00 do 17.00 časova na blagajni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, po cijeni od 10 KM za predstave, a pet KM za monodrame.

Filter 2019