Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

U Srpskoj zabilježeni slučajevi ponovnog obolijevanja od korone

Izvor: Nezavisne novine

Imamo nekoliko slučajeva u RS koji su po drugi put zaraženi virusom korona, a među njima je čak i jedno dijete, kazala je za “Nezavisne” Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

“Dešavalo se da pacijenti budu ponovo pozitivni na virus korona čak i nakon mjesec dana od kada su prvi put prebolovali kovid-19”, kazala je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, u većini slučajeva kada se ustanovi da je osoba ponovo pozitivna na virus korona pacijenti su imali intenzivnije i jače simptome.

“Nedavno smo imali čak i jednu djevojčicu koja je nakon mjesec dana ponovo bila pozitivna na virus korona. Ranije su ona i majka bile pozitivne, da bi djevojčica nakon mjesec dana ponovo bila testirana jer je imala simptome, i ustanovljeno je da je po drugi put zaražena virusom korona”, pojasnila je Aćimovićeva.

Iz bijeljinske bolnice “Sveti vračevi” kazali su da od početka pandemije nisu imali zabilježenih slučajeva ponovnog javljanja virusa korona kod pacijenata koji su već prebolovali koronu.

Što se tiče vakcinacije, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kazao je da se prve količine vakcina protiv virusa korona u RS očekuju krajem februara i početkom marta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Doboju da se u prvom kvartalu naredne godine očekuje dolazak vakcina protiv virusa korona, da se ne kasni u njihovoj nabavci, te da se koriste svi međunarodni mehanizmi da se što prije obezbijede.

“Ovo su ugovori koje smo potpisali mnogo prije i u njima je upravo bilo naznačeno da će rješavanjem pitanja međunarodne nabavke biti riješena BiH, odnosno Republika Srpska. Mi paralelno radimo i na dopremanju vakcina iz Rusije putem Predstavništva Republike Srpske u Moskvi”, izjavio je Šeranić u Doboju.

Šeranić je rekao da će tokom predstojećih praznika na snazi biti postojeće epidemiološke mjere.

Kako ističe Zeljković, epidemiološka situacija u RS i dalje je nepovoljna i ne smije se dozvoliti da dodatno bude pogoršana.

“Cilj nam je da januar ne bude kamen spoticanja kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, već da nastavimo period stabilizacije i da epidemiološku situaciju u prvom kvartalu 2021. godine dovedemo u mnogo bolji položaj nego što je sad”, rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović izjavila je da će prvo biti prvo biti vakcinisani oni građani kod kojih se očekuje najteži ishod u slučaju zaražavanja i dodala da je dobra vijest što je u mnogim zemljama počela vakcinacija.

Što se tiče epidemiološke situacije u RS, Aćimovićeva ističe da dolazi do pada broja pozitivnih slučajeva, ali i do pada broja osoba koje su hospitalizovane.

“Najteža situacija bila je u oktobru i novembru kada smo imali najveći broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva”, kazala je Aćimovićeva.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da je ovo bila teška godina, ali da vakcina daje nadu za naredni period.

“Ono što je jednako važno jeste da moramo ostati posvećeni primjeni svih postojećih epidemioloških mjera”, navela je Devićeva.

U BiH su u posljednja 24 sata registrovane 543 osobe pozitivne na virus korona, u FBiH 358, u RS 149 i u Brčkom 36. Prijavljeno je 47 smrtnih slučajeva, od čega 20 u RS, u FBiH 23, a u Brčkom četiri.

Milioni za transport i čuvanje vakcina


Savjet ministara usvojio je odluku da zdravstvenim sektorima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu bude dodijeljeno više od dva miliona za transport, čuvanje i skladištenje vakcina protiv virusa korona.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je za potrebe zdravstvenog sektora izdvojeno više od 25 miliona.

Donesena je i odluka da kliničkim centrima u BiH bude dodijeljeno 13 miliona KM za borbu protiv virusa korona. Prema ovoj odluci, UKC RS u Banjaluci dobiće četiri miliona KM, klinički centri u Mostaru i Sarajevu po 3,5 miliona KM, Klinički centar u Tuzli 1,5 miliona, a bolnica u Brčko distriktu 500.000 KM. Za zdravstveni sektor u BiH do sada je ukupno izdvojeno 40 miliona KM.

Filter 2019