Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /latinica

Trebević: Ovako će izgledati balon, vožnje od proljeća

Autor: FILTER/ M.K.

Istočno Sarajevo je ove godine dobilo nove adrenalinske sadržaje. Projekat “Enjoy Sarajevo-Romania region” finansiraju Evropska unija i Njemačka a provode Turistička organizacija “Jahorina”, gradska Razvojna agencija, Privredna komora RS i preduzeće “Stanišić” Pale.

Balon, alpinistička stijena, teretana i igraonica na Brusu

Na Trebeviću , tačnije na Brusu, počelo je postavljanje teretane na otvorenom. Ovdje će biti i velika igraonica za djecu, ali i vještačka alpinistička stijena.


Najviše pažnje izazvala je najava postavljanja vazdušnog balona koji će služiti za panoramsko razgledanje. Vožnja balonom biće posebna atrakcija i sadržaj koji će privući još više posjetilaca na Trebević, sigurni su u gradskoj turističkoj organizaciji.

Izgled balona izabran je upravo danas, rok za dostavu počeo je teći prije četiri dana i očekuje se da on bude dopremljen na Brus za 40 dana. Prve vožnje će ipak sačekati povoljnije vremenske uslove.

Lokaciju na kojoj će biti postavljen balon obilazimo sa Igorom Tošićem, direktorom Turističke organizacije “Jahorina” Grad Istočno Sarajevo.

“Prije nekoliko sati smo izabrali dezen balona. Nakon što bude dopremljen slijedi priprema za proljeće jer će sa prvim ljepšim danima biti spreman za sve posjetioce”, kaže Tošić.

Via ferata “Sokolov put”, Crvene stijene – Romanija

Dio istog projekta je Via ferata “Sokolov put” na Crvenim stijenama na Romaniji. Već izaziva veliko interesovanje, svakodnevno se penju iskusni alpinisti ali i početnici.
Za 10-ak dana, koliko je ferata dostupna, ovaj novi turistički sadržaj okupio je brojne ljubitelje adrenalinskog turizma.

Via ferata “Sokolov put“ je staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima. Dužina ferate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

“Ferata je postala velika atrakcija i već dovela veliki broj ljudi na Romaniju. Čak su i hotelijeri izrazili namjeru da u svoje ponude uključe i ovaj adrenalinski dio. Kroz feratu Romanija dobija novo lice i sigurno će se to pozitivno odraziti na ukupnu turističku ponudu cijelog grada”, kaže Tošić.

Razvoj turizma za Istočno Sarajevo prioritet

Unapređenje turističke ponude, produžen boravak posjetilaca i veći broj posjeta turista na području Romanije i Trebevića. Sve to se očekuje od novih sadržaja. Iako godina koja će ostati zapamćena kao ona u kojoj se manje putovalo, za Istočno Sarajevo u oblasti turizma ova 2020. ostaje rekordna.

„Na Jahorini su opet oboreni svi rekordi. Ljeto nikada nije bilo posjećenije. Samo u jednom danu smo imali 5 000 vožnji alpin kosterom, dakle samo jedan sadržaj. Vidjećemo kakva će situacija biti sa zemljama regiona, da li će zatvarati granice. Ono što je sigurno, za domaće turiste Istočno Sarajevo je poželjan grad jer imamo najkompaktniju turističku ponudu. Novi sadržaji će dovesti nove turiste a ako je suditi po dosadašnjim utiscima posjetilaca ferate, rado će se i vraćati”, zaključuje Tošić.

Filter 2019