Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /latinica

Trg Republike Srbije: Postavljen senzor za mjerenje kvaliteta vazduha

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo

Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo uspješno je realizovala projekat „Nabavka i postavljanje senzora za mjerenje kvaliteta vazduha“ na teritoriji Grada Istočno Sarajevo.

Naime, projekat je dio inicijative Pametni grad Istočno Sarajevo. Agencija je u prethodnom periodu u okviru projekta „ESMARTCITY” kao pilot aktivnost, postavila jedan senzor za mjerenje kvaliteta vazduha i drugih relevantnih parametara na teritoriji opštine Istočna Ilidža.

S obzirom da se u praksi potvrdio kvalitet i značaj informacija koje senzor prikuplja, Gradska razvojna agencija odlučila je da izvrši nabavku senzora  i za preostale opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo dala je saglasnost Agenciji za postavljanje senzora i na teritoriji naše opštine, te je isti odnedavno postavljen na lokaciji Trga Republike Srbije.

Iz Gradske razvojne agencije navode da „Purple Air“ senzor za mjerenje kvaliteta vazduha kontinuirano mjeri kvalitet vazduha. Preporučen je od strane domaćih i međunarodnih stručnjaka, a rezultati mjerenja su dostupni u realnom vremenu na veb-sajtu „Purple Air“ (https://www.purpleair.com/map?opt=1/mAQI/a10/cC0&select=87331#11.87/43.82202/18.37557) u skladu sa Air Quality Index-om koji prati koncentraciju zagađivača PM 2.5 i PM 10.

Air Quality Index mjeri vrijednosti od 0 do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti – 0 je zeleno, 500 crveno. Iznad 70 je neprijatno, oko 150 zabrinjavajuće, 250 je alarmantno, a sve preko toga zahtijeva preduzimanje određenih mjera.

Filter 2019