Sat. Jan 16, 2021
ћирилица /latinica

RS ima plan vakcinacije protiv korona virusa

Izvor: Nezavisne novine

Plan vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj je spreman, dok je taj dokument u FBiH u formi nacrta, potvrđeno je “Nezavisnim” iz resornih ministarstava.

Stručnjaci podsjećaju da se sve zemlje užurbano pripremaju za početak primjene vakcina te da je veoma bitno da se i kod nas odredi redoslijed vakcinacije po prioritetima.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su za “Nezavisne” da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske napravio još u avgustu plan vakcinacije protiv kovida-19 u RS, uzimajući u obzir preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, a koji će se sprovoditi kada vakcina bude dostupna u Srpskoj.

“Kod izrade ovog plana uzeto je u obzir da vakcinom treba prvo da budu obuhvaćene određene osjetljive grupe stanovnika, kao što su osobe s različitim vrstama hroničnih oboljenja, osobe starije od 65 godina, zdravstveni radnici te druge kategorije lica koja obavljaju različite vrste društvenih funkcija”, rekli su nam iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Istovremeno, iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio Nacrt plana imunizacije protiv kovida-19 koji podrazumijeva više scenarija u ovisnosti od vrste vakcina.

“Navedeni plan će razmatrati stručni tim za vakcine protiv zaraznih bolesti”, kažu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH rekli su nam da je datum dolaska potencijalne vakcine u BiH, nakon čega je moguće započeti vakcinaciju, u direktnoj vezi s instrukcijama predstavnika COVAX mehanizma, odnosno dobijanjem odobrenja agencija zemalja proizvođača, zatim odobrenja Evropske agencije za lijekove te početkom distribucije prema zemljama članicama COVAX mehanizma.

“Prognozirati tačan datum dolaska je još nezahvalno, ali za očekivati je u prvom kvartalu 2021. godine. Alokacijski ključ raspodjele unutar BiH će biti određen nakon primjene alokacijskog ključa između zemalja članica COVAX mehanizma. Informacije kojima trenutno raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH u ovom trenutku nedvosmisleno govore da niti jedna zemlja neće dobiti trebovan iznos vakcina u jednoj isporuci”, kažu za “Nezavisne” iz ovog ministarstva.

Infektolog Ednan Drljević ističe da je veoma bitno da se definiše redoslijed po kojem će vakcine biti davane.

“Svi kažu da smo se prijavili na vrijeme za vakcinaciju, a nadam se da su naručili dovoljan broj vakcina. Imam podatke iz Austrije, gdje su napravili kalendar vakcinacije. Po tom kalendaru, prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, a potom ugrožene kategorije”, rekao je Drljević za “Nezavisne”.

Kako dodaje, kada je BiH u pitanju, na sve se reaguje od situacije do situacije, te ne znamo šta ćemo raditi u budućnosti.

Kako je naglasio, može se očekivati da će vakcinacija kod nas početi do ljeta, ali će potrajati ovaj proces, budući da treba insistirati na tome da se vakciniše najmanje 30 odsto od ukupnog stanovništva kako bismo bili sigurni da vakcinacija ima odgovarajući učinak. A i to će potrajati.

“To će trajati nekoliko mjeseci. Išlo bi se sukcesivno, prvo zdravstveni radnici, zatim ugrožene skupine i tako dalje”, naglasio je Drljević.

Mirjana Kuzmanović, šefica Higijensko-epidemiološke službe u Zdravstvenom centru Brčko, rekla je za “Nezavisne” da je činjenica da vakcine još nisu nabavljene, te da se očekuje da stignu tek u martu ili aprilu naredne godine.

“Svakako bi trebalo napraviti plan vakcinacije te ih usaglastiti, da ne bude različit u RS, FBiH i Brčkom. Treba donijeti jedinstven stav”, navela je Kuzmanovićeva.

Filter 2019