Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /latinica

Reciprocitet je neophodan

Izvor: SRNA/Dunja Pašalić

Vratimo se nazivima po Aliji Izetbegoviću – gradovi u Federaciji BiH, ali i u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Makedoniji, na Kosmetu, nazvali su muzeje, kulturne centre, škole, studentske domove, ulice, bulevare, trgove, mostove, parkove, džamije i druge objekte po Aliji Izetbegoviću. Ček, ček, studentske domove?!

Nakon smrti ratnog lidera muslimana u BiH Alije Izetbegovića mnoge ulice, trgovi i ustanove u Federaciji BiH dobile su naziv po čovjeku koji je rekao da će “žrtvovati mir za nezavisnu BiH”, i žrtvovao je.

Koliko su Srbi, nakon što su pokušani da budu prinesenu na tu žrtvu, u svakom smislu raskrstili s Bošnjacima u Federaciji BiH govori i to što nikada nijedna inicijativa nije podnesena da budu ukinuti nazivi brojnih ulica, trgova i ustanova, na desetine njih, koje nose ime po muslimanskom ratnom lideru.

Srbi su se i ovog puta, kao i uvijek u istoriji, okrenuli u svoju kuću. “U`se i u svoje kljuse”, rekao bi naš pametni narod.

I ne samo da su u Federaciji BiH ulice slavodobitno imenovane po Aliji Izetbegoviću tako da svaki Srbin “zna gdje je došao” i da ga neizostavno podsjeti na veliko stradanje Srba u proteklom ratu /zadržaćemo se samo na proteklom ratu nakon kojeg gotovo da više nema Srba na njihovim vjekovnim ognjištima u Federaciji BiH i samo na jednom nazivu po Aliji Izetbegoviću, a ima ih još mnogo drugih/, nego pokušavaju da “iskoriste” međunarodnu zajednicu da i u srpskoj kući prave red.

Međutim, kada je riječ o “iskorištavanju” jedna stvar je nejasna – da li više međunarodna zajednica iskorištava Bošnjake u Federaciji BiH ili Bošnjaci u Federaciji BiH više iskorištavaju međunarodnu zajednicu. Pupčana vrpca pulsira u dva smjera i hrani njihov međusobni plod – nefertilitetnu BiH – prema jučerašnjim zvaničnim podacima UN.

“BiH je zemlja sa najnižim fertilitetom na svijetu, visokim nivoima migracija i starenja stanovništva, te duboko ukorijenjenim rodnim nejednakostima”, pokazala je analiza stanovništva koju je sproveo Populacioni fond UN u BiH.

Samo ovo čovjek da pročita – poželio bi da pobjegne iz BiH.

Međutim, nažalost, Srbi su u velikoj mjeri aminovali sadašnju situaciju, pozdravili se zauvijek sa Federacijom BiH, i posvetili Republici Srpskoj, jedinoj svojoj kući i jedinoj u BiH koja je funkcionalna i smislena. S druge strane, u Federaciji BiH, mnogi nisu stvorili svoj smisao, osim da im smetaju ne Srbi – nego Republika Srpska. Nažalost, ali je tako.

Vratimo se nazivima po Aliji Izetbegoviću – gradovi u Federaciji BiH, ali i u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Sjevernoj Makedoniji, na Kosmetu, nazvali su muzeje, kulturne centre, škole, studentske domove, ulice, bulevare, trgove, mostove, parkove, džamije i druge objekte po Aliji Izetbegoviću.

Ček, ček, studentske domove?!

Čak i da uzmemo da “Vikipedija” nije toliko pouzdana, čak i da je samo jedan naziv po Aliji Izetbegoviću tačan – bilo bi licemjerno ne tražiti da baš taj naziv bude preimenovan.

Ali, evo, treba pogledati spisak gradova u Federaciji BiH, prema abecednom redu, u kojima su mnoge ulice nazvane po Aliji Izetbegoviću:

Banovići – Ulica Alije Izetbegovića
Bihać – Ulica Alije Izetbegovića i most Alije Izetbegovića /glavni gradski most/
Bosanska Krupa – Trg Alije Izetbegovića
Breza – Ulica Alija Izetbegovića
Bužim – Trg Alije Izetbegovića
Cazin – Trg prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića
Čelić – Ulica Alije Izetbegovića
Donji Vakuf – most Alije Izetbegovića
Donja Drežnica – Ulica Alije Izetbegovića
Goražde – most Alije Izetbegovića
Gračanica – Ulica Alije Izetbegovića
Gradačac – Trg Alije Izetbegovića i ulica Alije Izetbegovića
Ilidža – most Alije Izetbegovića /na Željeznici/
Jablanica – Trg Alije Izetbegovića
Kakanj – Ulica Alije Izetbegovića
Kalesija – Bosanski kulturni centar “Alija Izetbegović” /u ulici Patriotske lige/
Kladanj – Ulica Alije Izetbegovića
Ključ – Trg Alije Izetbegovića
Konjic – Trg državnosti Alije Izetbegovića
Maglaj – Trg Alije Izetbegovića
Prača – most Alije Izetbegovića
Sarajevo – Trg oslobođenja Alija Izetbegović, Muzej “Alija Izetbegović”
Sapna – Park Alije Izetbegovića
Srebrenik – Ulica Alije Izetbegovića
Tešanj – Trg Alije Izetbegovića
Tuzla – Aleja Alije Izetbegovića /ulica/
Ustikolina – Ulica “Alije Izetbegovića”
Visoko – Ulica Alije Izetbegovića
Vražići /Čelić/ – Trg Alije Izetbegovića
Zavidovići – Ulica Alije Izetbegovića
Zenica – Trg Alije Izetbegovića
Živinice – Ulica Alije Izetbegovića

I šta ćemo sad?

Prema uzoru na prve komšije Bošnjake, Srbima predstoji ili da ulice, trgove, ustanove, muzeje masovno počnu da nazivaju po osnivačima Republike Srpske, velikim ljudima koji su iskoristili izuzetno nepovoljan trenutak i stvorili Republiku kojoj se niko nije nadao, ali koja se hrani samo ljubavlju svojih građana uprkos maćehinskoj Evropi i zloj sestri BiH.

Ili, da masovno aktiviraju široki pokret zahtjeva i inicijativa za ukidanje naziva ulica, trgova i svega ostalog u Federaciji BiH po imenu Alije Izetbegovića.

Reciprocitet je neophodan!

Filter 2019