Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /latinica

Priča iz Gacka: Poslije deset dana traganja Đorđe našao svog psa na zaleđenom planinskom vrhu

Izvor: Srpska info

Priča iz Gacka potvrdila je još jednom neizmjernu ljubav psa i čovjeka.

Nakon deset dana traganja, Đorđe Šinik je našao svog ljubimnca, bernardinca Dinga, koji se izgubio na planini Volujak.

Ponovni susret je bio više nego dirljiv.

Đorđe je planinar dvije decenije, Dingo je kod njega sedam godina, ljubav se rodila od prvog dana, a potvrdila polovinom decembra.

Đorđe se 6. decembra peo na Volujak sa planinarima, sa njim je išao i Dingo.

Bilo je loše vrijeme, snijeg i led, i pas je u jednom momentu ostao.

– Pošto je krupan i ima velike šape nije propadao kroz snijeg, bilo je hladno, a mi smo žurili da se vratimo u planinarski dom. Ostao je na jednom mjestu, nije mogao zbog leda dalje. Odmah sam se vratio po njega nekoliko kilometra, bilo je maglovito i nisam ga mogao naći – opisuje Đorđe za Srpskainfo svoju agoniju, nakon što je shvatio da Dinga nema.
On kaže da je sutradan ponovo išao sa prijateljem, ali je opet bilo loše vrijeme, da su došli su otprilike do mjesta gdje je ostao, zvali ga, ali nije bilo uspjeha.

– Onda smo se vratili u planinarski dom i tu čekali dva dana u nadi da će sići. Automobilom sam obilazio lokacije gdje bi, eventualno mogao da siđe, od Čemerna i drugih mjesta u gatačkoj opštini, obavjestio sam i prijatelje u Foči i na sve strane gdje je bilo pretpostavke da bi se možda mogao pojaviti – sjeća se Đorđe.

Priča je dobila srećan kraj 16. decembra na vrhu planine Volujak, na 2.336 metara nadmorske visine.
– To je bio treći pokušaj. Predhodna dva puta je bila magla, drugi put sam prošao možda stotinu metara pored Dinga, ali ga nisam vidio, a on se nije odazivao od straha. Treći put je bilo ljepše vrijeme, otišao sam u planinarski dom, prespavao i ponovo otišao na vrh planine. Vidio sam tragove, zvao ga, od straha se nije odazivao, a u jednom momentu je samo digao glavu. Kad je shvatio da sam to ja skočio je i sreći nije bilo kraja – zavšava ovaj Gačanin svoju priču sa srećnim krajem.

Đorđe kaže da nikada nije izgubio nadu da će nači svoga ljubimca i pored lošeg vremena i opasnosti od vukova.

Bernardinac može bez hrane da izdrži oko 15 dana, ali ne može bez vode, a upravo snijeg i led su Dingu pomogli da preživi.

Filter 2019