Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /latinica

Prikupljeno više od milion KM u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”

Izvor: RTRS

U Banjaluci je održano donatorsko veče povodom tradicionalne manifestacije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koje je organizovano pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Željke Cvijanović, a prikupljena sredstva namijenjena su pokretanju prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Zbog epidemiološke situacije, ove godine donatorsko veče organizovano je samo uz prikladan televizijski program. Na donatorskoj večeri učestvovala je predsjednica Republike Srpske, njeni partneri i brojni gosti. Obratila se i premijerka Srbije Ane Brnabić video-linkom iz Beograda.

U ovogodišnjoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” do sada je prikupljeno ukupno 1.000.030 KM donatorskih sredstava.

Podsjećamo, do 31. decembra aktivan je i humanitarni broj 1411, a pozivom na ovaj broj građani mogu da podrže ovu akciju donirajući jednu KM.

Do 19 časova broj je pozvan 67.660 puta.

Mileva Mirović Tanić, predsjednica Udruženja “Mrvice” rekla je da se u Republici Srpskoj godišnje 300 beba rodi prije vremena, izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjom humanitarnom akcijom zahvaljujući kojoj će sva prijevremeno rođena djeca imati obezbijeđeno majčino mlijeko. Pozvala je sve građane da pozovu 1411 i pomognu osnivanje prve Banke humanog mlijeka kojom se, kako je rekla, ulaže u budućnost.

Doktor Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske, istakao je da je majčino mlijeko veoma bitno za normalan razvoj prijevremeno rođene djece.

– Niko nikada nije našao formulu koja je barem približna majčinom mlijeku. Ono je Bogom dato, jer sadrži sve što je djetetu potrebno – rekao je Mirošljević.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” čiji je ovogodišnji cilj uspostavljanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj dobar i plemenit projekat.

Ona je istakla da društvo solidarno vodi računa o ovdašnjim porodicama time što će prikupljena sredstva biti namijenjena pokretanju prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

Predsjednica Srpske je podsjetila da je inicijator ovogodišnje humanitarne akcije Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” iz kojeg je ukazano na značaj uspostavljanja prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj. Dodala je da u okruženju postoji tek nekoliko ovakvih banaka što govori o tome koliko je to važna stvar koja će, kako je rekla,  biti veliki iskorak u budućnosti.

Srbija donirala 250 000 evra

Kao i prošle godine, tako i ove Vlada Republike Srbije donira 250.000 evra za akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

– Želja je da pomognemo onima kojima je pomoć najviše potrebna. Sigurna sam da ćemo 2021. godinu ponovo dočekati zajedno – istakla je Brnabićeva,

Filter 2019